Home

Achtergrond

Leola en Leopard, toevalstreffers uit Veenoord

Gerrit Voors uit Veenoord is volgens eigen zeggen geen echte fokker. Dat er dan met Lowlands Leola en Lowlands Leopard toch twee roodbonte fokstieren uit zijn no-nonsense bedrijf rollen, is een leuke toevalstreffer. Met dank aan Josefien 13, een invloedrijke zwartbonte Lightning-dochter met roodfactor.

Echte fokkers, dat zijn mannen die van alle koeien tot tien generaties terug de stamboom kunnen oplepelen, met stieren waarvan je amper de naam kunt uitspreken, vindt Gerrit Voors. De nuchtere Drentse melkveehouder (34) rekent zichzelf niet tot die categorie. Hij richt zich op degelijke gebruikskoeien die weinig arbeid vergen. ”Ik melk er zeventig, daar hoef ik geen hele dag werk aan te hebben. Het is ook mooi als het klaar is.” Hij heeft namelijk ook nog 75 hectare grond – deels akkerbouw – en is actief bij de toneelvereniging. ”Er is meer in het leven dan werken.”

De stierenkeuze laat hij daarom volledig over aan de computer van het SAP, het stieradviesprogramma van CRV. ”Zelf zou ik er ook nooit aan hebben gedacht om te gaan spoelen met Josefien 13. Als Delta er destijds niet achteraan had gezeten, was er nooit iets met die koe gedaan”, blikt hij terug. Maar iemand in Arnhem had het oog laten vallen op de best producerende Lightning x Jabot, die mogelijk de roodfactor kon hebben. Voors kreeg het verzoek om een haarmonster op te sturen. ”Dus wat haren uit een oor getrokken, en zo kwam het balletje aan het rollen.”

De allereerste spoeling (met Taco) leverde helemaal niets op. Maar de volgende rondes maakten dat meer dan goed. Een spoeling met Midpeler Misty was goed voor negen embryo’s, een spoeling met Cocktail leverde er negentien op. ”Uit de Misty-spoeling is nog een stier ingezet als proefstier: Jubilee. Hiervan heb ik zelf twee dochters aan de melk, ook hele degelijke koeien. Je vraagt je af waarom zo’n stier dan uiteindelijk niet op de kaart komt, maar dat zal elke boer zich wel afvragen van z’n eigen stier”, lacht Voors.

Josefien 13 werd twee keer gespoeld met Canvas, één keer door CR Delta en één keer door Koole & Liebregts. De Delta-spoeling leverde (onder meer) de roodbonte broers Leola en Leopard op. In augustus vorig jaar braken beide Canvas-zonen hoog door, met respectievelijk 137 en 133 NVI.
Er volgden nog spoelingen met onder meer Colby Red, een Duitse stier, voor Koole&Liebregts. Die leverde maar liefst 34 embryo’s op. Ook met Classic is Josefien gespoeld. Voors: ”Uit elke spoeling bewaarde ik acht embryo’s voor eigen gebruik, maar ik had er inmiddels zó veel, dat ik alle embryo’s uit die Classic-spoeling heb verkocht. Achteraf heb ik daar wel spijt van, maar toe maar. Ze brachten toen wel geld op.”

Wat fokstieren betreft is het – tot nu toe – bij Leola en Leopard gebleven. De volle broers doen wat fokwaarden betreft nauwelijks voor elkaar onder. Bij de decemberdraai scoorden ze allebei 125 NVI. Ze vererven een beste plas melk. Net als bij Canvas zijn de vet- en eiwitgehaltes niet positief, maar dankzij de liters maken ze het met kilo’s vet en eiwit weer goed.

Beide stieren krijgen veel punten voor frame (Leola 109, Leopard 107) en hoogtemaat (beide 108). ”De moeder was ook wel grootachtig, ze werd ingeschreven met 1,52”, weet Voors. Voor benen krijgt het duo respectievelijk 108 en 105 punten, en voor robuustheid 105 en 103. Uiers (102/101) zijn oké. Voor totaal exterieur noteert Leola daarmee 107 punten en Leopard 105.
Omdat de broers zo veel op elkaar lijken, heeft CRV besloten dat alleen Leola op de kaart komt. ”Leopard is wel beschikbaar, maar dat moet je maar net weten. Melkveehouders zoals ik zien dat niet. Ik heb zelf vier zusters van Leopard aan de melk, die doen het ook prima.”

Eigenzinnige koeien
Duidelijk aandachtspunt van Leola (en Leopard) is de slechte vruchtbaarheid (respectievelijk 92 en 94) en de lange tussenkalftijd. ”Dat komt echt bij Canvas vandaan, vruchtbaarheid is een bekend minpunt van die stier”, bezweert Voors. Dat de zonen van Josefien 13 ook negatief scoren voor karakter, verbaast hem niet. ”De Josefiens zijn eigenzinnige koeien. Als je ze aan ’n touw hebt, bepalen zij zelf wel waar ze naartoe gaan. Maar dat soort koeien is wel het beste aan het voerhek.”
Voors besteedt misschien weinig tijd aan de fokkerij; hij voert wel vier keer per dag. Met de blokkendoseerwagen wordt steeds weer wat verse mais- en graskuil voor het voerhek gebracht. De voercomputer verstrekt twee soorten brok: een eiwitbrok om de mais te compenseren, en een productiebrok. In de zomer weidt hij ook. ”Op stal kun je wel gerichter voeren, maar weiden hoort er gewoon bij.”

Josefien 13 presteerde op dit doodgewone rantsoen overigens heel best. Als vaars gaf ze in 433 dagen 12.540 kilo melk, met 4,64 vet en 3,72 eiwit, oftewel 9.800 kilo melk met 4,33 vet en 3,52 eiwit in 305 dagen. De tweede en derde lijst waren nog beter, met een 305-dagenproductie van rond de 11.600 kilo melk, 4,97 vet en 3,42 eiwit (555 kilo vet en 397 kilo eiwit).

Ook haar Jabot-moeder Josefien 8 wist van wanten: die gaf in zeven lijsten ruim 94.000 kilo melk, met 4,78 vet en 3,81 eiwit. De laatste drie lactaties was ze driespeen, vertelt Voors. Toen Josefien 8 nóg een speen verloor, heeft hij haar moeten opruimen. ”Twee spenen, daar was het melkstel niet op berekend. Jammer, het was een mooie koe met veel inhoud, altijd met één keer insemineren drachtig. Ze was onze enige sterkoe, met 85 voor frame, type 88, uier 85, benen 85 en 86 algemeen voorkomen.”

Roodbont stiertje
Josefien 13 is er ook niet meer. Vanwege alle spoelingen was ze op zeker moment niet meer drachtig te krijgen. Ze werd opgeruimd; ook omdat er toch genoeg nakomelingen liepen. De Veenkoloniale fokker heeft inmiddels ongeveer een kwart van de stal vol lopen met Josefienen. ”Goede koeien voor de gewone boer. Ik denk niet dat een dochter gauw de NRM zal winnen, maar dat is ons doel ook niet.”

Hij vindt het wel heel leuk dat twee stieren van zijn ’niet-fokbedrijf’ het tot fokstier hebben geschopt. ”Ik wilde ook echt alles meemaken, elke stap die de stieren verder kwamen. Ik heb daarom gekozen voor een contract, en ze niet voor een vast bedrag verkocht.” Maar voorlopig zal het qua fokstieren wel bij Leola en Leopard blijven, vermoedt hij. Alhoewel – uit een van de Josefienen staat nog een hoornloos roodbont stiertje op stal, uit de Goldwynzoon Mitey. ”Het kan zijn dat die ook nog wordt ingezet door CRV.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.