Home

Achtergrond

Laden voor de Duitse markt

Rutten – Een vrachtwagenchauffeur leidt een koppel biggen de wagen in.

Wekelijks worden op het Flevolandse bedrijf Bavar ongeveer achthonderd biggen geleverd voor de Duitse markt. ”We hebben vaste afnemers”, aldus een zegsman. De biggen hebben een hogere gezondheidsstatus. De wagen wordt voorzien van zaagsel. De pakken voorkomen bovendien dat de biggen niet langs de klep van de vrachtwagen glippen. Foto Alex de Haan

Sluiskil – Eugénie Vermaas-van de Bilt van zaaizaadbedrijf Van de Bilt uit het Zeeuwse Sluiskil laat een delegatie Chinezen een partij vlaszaad zien. De delegatie telde in totaal 21 gasten.
Linnen is – mede door de hoge prijzen voor wol, katoen en zijde – in de zomercollecties voor 2011 en 2012 weer terug in de mode, en dus neemt de vraag naar vlasvezel vanuit China toe. China koopt circa 90 procent van het Nederlandse vlas. De prijs loopt daardoor op. Werd in december nog 1,25 euro per kilo betaald, nu beweegt de prijs tot tussen de € 1,20 en € 2,20. Foto Camile Schelstraete

Ubbergen - Het is druk bij waterkerskwekerij De Klispoel vlakbij Nijmegen. "Voor de verkoop van waterkers is dit een toptijd", aldus de bedrijfsleider Ivo van Eck. De Klispoel geldt als enige waterkerskwekerij van Nederland. Het product wordt bijna jaarrond en al sinds 1975 biologisch geteeld. Afnemers zijn Albert Heijn en een serie natuurvoedingswinkels. "Hoewel het areaal waterkers met 0,8 hectare nog niet erg groot is, groeit het wel elk jaar weer. Voor de teelt is bronwater dat erg rijk is aan mineralen en voedingsstoffen nodig. In Nederland kun je daardoor bijna nergens waterkers telen, wat ons product uniek maakt. Het product komt doorgaans vanuit landen als België, Frankrijk en Engeland." Foto VidiPhoto

Winsum - De blaarkoppen van veehouder Theus de Ruig (26) lopen sinds een weekje buiten. De dieren lijken het goed naar de zin te hebben. Wel waren de koeien de afgelopen dagen een beetje springerig, stelt de Groninger veehouder. Oorzaak was naar zijn mening het onstuimige weer. De Ruig heeft het bedrijf twee jaar geleden overgenomen. De Ruig is een fervent blaarkophouder. Hij is ook actief in het bestuur van de Nederlandse blaarkopstichting. Toch is hij nog maar goed drie jaar actief als veehouder. Foto Emma van der Stel

Koningslust – Het aspergeseizoen is officieel begonnen. De provincie Limburg staat daarom weer helemaal in het teken van het ’witte goud’. Er worden allerlei culinaire activiteiten georganiseerd. In Belgisch-Limburg is Kinrooi tot Aspergegemeente van het jaar verkozen. Door relatief warme weer wordt de groente een week of twee vroeger dan gewoonlijk gestoken. Vorig jaar begon het seizoen door koude relatief laat. De klokprijs is nu € 6 tot € 6,50 per kilo. Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.