Home

Achtergrond

Kaasmarkt enige stijger in zuivelsegment

Het blijft nog steeds onduidelijk welke kant de zuivelmarkt de komende tijd opgaat. Ook de internetveiling van Fonterra eerder deze week kom geen uitsluitsel geven.Voor de langere termijn lijken de prijzen nog steeds onder druk te staan. Voor de kortere termijn zijn de prijzen vrij goed en kunnen ze zelfs stijgen. Een goed voorbeeld zijn de magere melkpoeders.

In Europa gaan ondertussen nog maar weinig producten weer in prijs omhoog. Alleen voor de kazen, voor Nederland zuivelproduct nummer een, zit er een prijsverhoging in. Hoe ver de prijzen nog gaan stijgen, moet dezer dagen helder worden. Kaasproducenten zijn in stevige onderhandelingen met de supermarkten over nieuwe contracten. Gezien de totale voedingsmarkt is het bijna onvermijdelijk dat de gesprekken resulteren in hogere prijzen. Kaasprijzen van rond de €4,00 per kilo, waar FrieslandCampina eerder op inzette, zullen het bijna zeker niet worden, maar hoe hoog ze wel zullen worden, kan eigenlijk niemand zeggen.

De gemiddeld ontvangen prijs voor kaas in Europa valt tot nog toe tegen. Afgaande op de cijfers van de Europese Commissie hield het met €3,20 tot €3,25 per kilo meestal wel op in de voorbije weken.

De vraag blijft goed. Rusland blijft een grote afnemer en ook Japan blijft goed kopen.

De spotmarkt voor rauwe melk staat onder druk. Een belangrijke oorzaak is het stilliggen van de fabriek van Lyempf in Kampen. Daardoor kan minder melk worden verpoederd dan normaal, terwijl de verpoederingscapaciteit toch al krap is. Nu moet dus een deel van de rauwe melk andere wegen vinden en dat drukt de opbrengstprijs.


Prognose: licht hogere kaasprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.