Home

Achtergrond

Inflatie biedt zicht op hogere rente

De inflatie is in de Eurozone de afgelopen maand gestegen tot 2,6 procent, aldus Eurostat. Daarmee ligt de inflatie 0,6 procentpunt hoger dan de 2 procent die de Europese Centrale Bank als wenselijk aanhoudt (ECB).

De groei van de inflatie vergroot de kans dat de ECB de rente verhoogt. In het kielzog daarvan stijgen de leenkosten van de agribusiness, zij het miniem.

De markt gaat er al vanuit dat de rente die de ECB rekent aan commerciële banken omhoog gaat. Wanneer de commerciële banken een hogere rente moeten betalen, gaan ze ook elkaar een hogere rente toeberekenen. De belangrijkste graadmeter is de 3 maanden Euribor. Deze is in enkele weken opgelopen tot 1,23 procent, nog altijd een laag niveau.

De banken zullen uiteindelijk de rekening via hogere rentes neerleggen bij bedrijven. De economie kan dit aan, aldus de ECB, die daarmee ingaat tegen analyses van onder andere de Britse bank Barclays. De toevoer van euro’s neemt door een hogere rente af, en bij een gelijke vraag stijgt dus de waarde.

De waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de Russische roebel is stabiel. Een euro is 1,42 dollar waard. Een hoge waarde voor de euro is ongunstig voor de export buiten de Eurozone. Amerikanen bijvoorbeeld moeten meer dollars neertellen voor in euro’s geprijsde producten.

Tegelijk vergroot een sterke euro de concurrentie van producten buiten de Eurozone, omdat importeurs daar veel waar voor hun euro krijgen. Omdat aardolie en agrarische grondstoffen in dollars worden becijferd, dalen wel de grondstofkosten en vrachtkosten van veel bedrijven.

De Italiaanse ECB-bestuurder Lorenzo Bini Smaghi heeft tegenover de Russische zender RT verklaard dat de ECB geen grote rentestappen zal zetten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.