Home

Achtergrond

Giel Hermans Agrarisch Ondernemer 2011

Kessel – Suikermaisteler en zoogkoeienhouder Giel Hermans uit het Limburgse Kessel is Agrarisch Ondernemer 2011.

Kessel – Suikermaisteler en zoogkoeienhouder Giel Hermans uit het Limburgse Kessel is Agrarisch Ondernemer 2011. Hermans kreeg de prijs gisteren uitgereikt in Zeist. Hij liet vier andere genomineerden achter zich.
Hermans won de competitie van tomatentelers Duijvestijn uit Pijnacker, pluimveehouders Twan en Jeroen Engelen uit Someren, plantenkwekers Marco en Heidy van Noort uit Warmond en tomatenbedrijf Greenco uit Honselersdijk en Someren. Greenco won de publieksprijs met 1516 stemmen (31,8 procent van de stemmen).
Hermans heeft al een bestemming voor de prijs van 12.500 euro die hem ten deel valt. ”Ik ga een investering doen, die ik anders niet had gedaan. Ik ga een topstier kopen op een Hereford-veiling in Engeland, op 7 mei.”
Hermans voorziet Nederlandse supermarkten van suikermais. Aanvankelijk wilde Hermans het restafval via een biovergister verwerken. Maar de regelgeving stond dat niet toe. ”Weet je wat ik ga doen”, zei Hermans tegen de gemeente-ambtenaar: ”Ik ga er biefstuk van maken.” Hermans voert het restafval aan de honderd koeien. De winnaar wil zijn veestapel in de komende jaren uitbreiden tot vierhonderd.
Foto William HoogteylingMiddelstum – Medewerker Harmen Hoofd van loonbedrijf Wieringa in Bedum is al sinds afgelopen vrijdag druk met het inzaaien van mais. Hier is hij bezig voor boer Wim Peters. Die wil 25 hectare in laten zaaien. Dat is een hele klus, maar met de nieuwe 8-rijige Amazone zaaimachine gaat het snel. Deze machine maakt het mogelijk om met een snelheid van 16 kilometer per uur over het land te gaan. Hoofd rijdt nog even niet op topsnelheid. Hij wil de machine eerst leren kennen en bovendien de boer niet afschrikken.
Foto Jan Bouwman

Poortvliet – De varkensdrijfmest van varkenshouder van Leijsen in Poortvliet wordt gemixt met behulp van een motorbootje waaraan een mixer is bevestigd. De boot is van het Friese bedrijf Heeres uit Abbega. Deze dagen wordt de mestsilo met 16.000 kubieke meter mest geheel leeg gehaald. De mest wordt aangewend in de Zuidwestelijke akkerbouwgebieden van Zeeland en Zuid-Holland.
Foto Anton DingemanseAlteveer – Door stuifschade moet akkerbouwer Adriaan Sandee uit Onstwedde een deel van zijn bietenareaal overzaaien. Dankzij de tijdelijke vrijstelling voor het gebruik van drijfmest als stuifdek kan de Groninger nu anticiperen op dreigende verstuiving op de over te zaaien hectares. Wat hem betreft te laat. ”Nu mogen we ineens wel drijfmest gebruiken. Tijdelijk. Dat is hopeloos”, vindt Sandee. ”In Duitsland mag het wel, waarom trekken ze het niet recht in Europa?” De schade is moeilijk in te schatten, maar het staat vast dat Sandee nu aankijkt tegen een groeiachterstand van een maand bij de overgezaaide percelen. ”We zaaien nu wat dieper, want de grond is gortdroog. Het wil best, maar het is een stoffig klusje.”
Foto Koos van der Spek

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.