Home

Achtergrond 310 x bekeken

Gasprijs uiterst stabiel

De gasprijs ligt op de termijnmarkt net als vorige week rond de 26,6 cent per kuub voor levering in 2012, terwijl bijna 27,5 cent wordt betaald voor levering een jaar later. De markt lijkt gekalmeerd te zijn na weken van onrust in de Arabische wereld.

Opvallend is dat de prijzen op de spotmarkt nu bijna hetzelfde zijn. Een duidelijke verklaring hebben specialisten niet. Het elektriciteitsverbruik is relatief stabiel, met een opvallend lage windproductie. Warm weer maakt dat de vraag naar gas en elektriciteit de komende weken afneemt.

Omdat de prijs van gas mogelijk wat harder daalt dan de vraag naar stroom, kan de sparkspread voor WKK-bezitters licht verbeteren. De sparkspread is het verschil tussen de kosten van de inbreng van gas en de verkoop van elektriciteit. Gemiddeld beweegt de sparkspread nu rond de 35 euro per MWh.

Uit een analyse van netbeheerder Tennet blijkt dat de elektriciteitsmarkten van Nederland, België en Duitsland door een koppeling inderdaad naar elkaar toe groeien. Driekwart van de tijd in maart was het prijsniveau in Nederland en België, Frankrijk en Luxemburg gelijk. In het geval van Duitsland was dat in 80 procent van de tijd zo.

De aardolieprijs lijkt ondertussen eveneens gewend aan de situatie in Libië. De kans dat de crisis overspringt naar de echt grote aardolieleveranciers zoals Saoedi-Arabië, Irak of Iran, is toch vrij klein. De onrust in Syrië is wel spannend, maar raakt de oliemarkt nauwelijks omdat Syrië geen grote leverancier van aardolie is.

Na een korte daling van 123 naar 121 dollar per vat (159 liter), is de prijs voor Noordzeeolie weer gestegen naar 123 dollar. De daling en stijging volgden in feite de dollarkoersbeweging.
Voor de komende week is vooral belangrijk wat er gebeurt met de Chinese economie. Waar de regering hier de economie juist wil porren, proberen de Chinezen met strengere kapitaalseisen voor banken en een serie sterke renteverhogingen de economie af te koelen. China is na de VS de grootste consument van energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.