Home

Achtergrond

Fruitmasters verwacht einde rode cijfers

Fruitmasters Groep verwacht dat in 2011 de meerjarige verliesperiode wordt afgesloten. Financieel directeur Sjors Kruiper baseert dat op basis van aanpassing van de organisatie.Uw ledenomzet herstelt, maar niet tot het niveau van 2008. In hoeverre is dat met een gelijk areaal?
”Het is vooral een prijseffect bij appelen. Wij zien ons ledental gelijk ontwikkelen met de trend van stoppers in de tuinbouw.”

De omzet van Nederlands fruit neemt wel een groter deel in van de totale omzet. Komt dat door het terugbrengen van de importactiviteiten?
”In 2010 voelden we wel de effecten van het nare avontuur met Citronas. Onze twee buitenlandse vestigingen draaiden prima, maar zagen het volume dalen. Dat zag je overigens bij meer bedrijven in de importbranche.”

Toch zet u Citronas niet te koop. Wel de sapactiviteiten. Is dat het gevolg van de hoge industrieprijzen?
”Citronas staat weer op de rit. De sapactiviteiten schrijven geen zwarte cijfers. We zullen die activiteit beëindigen. We denken dit niet rendabel te krijgen. Op zich is de hoge industrieprijs van dit seizoen niet de aanleiding voor de verkoop. Het is wel lastig om hogere prijzen door te berekenen, maar die inkoopprijs kan bij een hogere oogst anders liggen. Zoals het er nu uitziet zal de oogst van 2011 groter zijn.”

Een grotere oogst; verwacht u daardoor ook een beter resultaat van de groep?
”Ik ga de getallen niet noemen, maar ik kan wel zeggen dat we een aanmerkelijk beter resultaat verwachten. Een aantal maatregelen is in 2010 al genomen, zoals het spijtig afvloeien van een aantal Citronasmedewerkers.”

U heeft een waardevermindering geboekt voor de Citronas logistieke activiteiten. Blijkt het onroerend goed in Rotterdam dan te hoog in de boeken te staan?
”Het gaat om activa, meer kan ik daarover niet zeggen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.