Home

Achtergrond

Fritesnoteringen kraken in hun voegen

De aardappelnoteringen komen plotseling extra onder druk doordat aardappelen die naar Rusland gaan eerst moeten worden gewassen. Er is onvoldoende capaciteit bij de exporteurs om daaraan te kunnen voldoen. De handel vreest dat meer aardappelen in Nederland moeten blijven en dat zet de prijs onder druk.

Het voorjaar is bovendien vroeg. Bij een normaal groeiseizoen betekent dit dat de verwerkende industrie eerder kan overstappen op aardappelen van de nieuwe oogst en minder van de oude oogst nodig heeft. De verwerkers houden nu de hand op de knip en kopen zo min mogelijk.

De fritesnoteringen van de telersbeurzen zijn nog niet veel gedaald deze week, de exportnoteringen meer. Nu minder kan worden uitgevoerd, zullen beide noteringen meer naar elkaar groeien. De fritesnotering wordt wel negatief beïnvloed door mindere partijen die het gemiddelde drukken. Goede fritesaardappelen deden deze week 24 tot 25 euro. Dat zal niet houdbaar zijn, maar de beschikbaarheid van vrije aardappelen is krap.

Vanwege de zeer grote exporten die er dit seizoen al zijn geweest, treedt prijsstijging van ondermaatse aardappelen op. De vlokkenindustrie betaalt 9 tot 12 euro per 100 kilo, mits homogeen van samenstelling en met 360 gram onderwatergewicht.

Prognose: prijsdaling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.