Home

Achtergrond

Euro lijkt niet te stuiten; zwakke dollar bedreigt export

De euro heeft opnieuw terrein gewonnen tegenover de Amerikaanse dollar. De wisselkoers met het Britse pond is stabiel. Een euro is nu 1,45 dollar waard. Daarmee ligt de koers dichtbij het hoogste niveau in zestien maanden.

De verdere versterking van de euro volgt op een gemeten toename van het zakelijke vertrouwen in Frankrijk. Daarnaast denken minder investeerders op de kapitaalmarkt dat de centrale bank van de VS, de Federal Reserve, de rente zal verhogen.

Tegelijk wordt wel verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) lenen duurder zal maken, door de rente voor commerciële banken volgende maand te verhogen van 1,25 tot 1,50 procent. Het interbancaire tarief Euribor 3 maanden is reeds gestegen tot het hoogste niveau in bijna twee jaar, hoewel nog altijd een schappelijke 1,35 procent.

Het vertrouwen in de Amerikaanse economie is bovendien gedaald nu kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de kredietwaardigheidsbeoordeling voor de VS heeft verlaagd. De organisatie gaat zelfs zo ver te stellen dat het financiële systeem in de VS geen millimeter is verbeterd, mogelijk zelfs is verslechterd, sinds de crisis in 2008 begon.

Een langdurig zwakke dollar is goed voor de Amerikaanse export, maar voor de exportgeoriënteerde Nederlandse agribusiness slecht. Wel worden aardolie en vrachtkosten relatief goedkoper bij een harde euro, terwijl verwerkende bedrijven ook goedkoper graan en soja kunnen inkopen. Beide gewassen worden op de wereldmarkt in hoofdzaak in dollars verhandeld.

ING stelt dat Nederlands economisch herstel nog altijd sterk afhankelijk is van drie factoren: een toenemende vraag uit het buitenland, overheidsstimulering en het opbouwen van voorraden elders. Overheidsstimulering en het opbouwen van voorraden zijn fenomenen waarvan snel afscheid wordt genomen. Daardoor rest de vraag uit het buitenland.

Hoewel voor Nederlandse exporteurs Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het belangrijkst zijn, is een lage waarde voor de dollar indirect volgens de Amsterdamse bank toch gevaarlijk. Voor handelspartner nummer één Duitsland is de VS immers een hele belangrijke afzetmarkt. Economisch herstel is daarom kwetsbaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.