Home

Achtergrond

Danillo: de gouden kruising

Dé sensatie van deze indexdraai heet Danillo, de Goldwyn x O-Man met een dijk van een melkproductie en een dito exterieur, gecompleteerd met prima secundaire kenmerken. Volgens zijn eigenaar als kalf al bijzonder levenslustig. Met de frames van O-Man en de uiers van Goldwyn een ware ’golden cross’, aldus Paul Koerhuis van Genes Diffusion.

Genes Diffusion vermarkt de fokstier Danillo in opdracht van KI de Toekomst en eigenaar, Rein Couperus (49) uit Molkwerum. Deze Friese melkveehouder maakte in 2005 een studiereis naar de Verenigde Staten. Op de Regancrest Farm kreeg hij na de rondleiding nog een interessante pink te zien: Destiny, een O-Man-dochter uit de beroemde Markwell Durham Daisy EX92 uit de stam van Markwell Blackstar Raven. Via Jouke Kloosterman kon hij korte tijd later een embryo uit Destiny verwerven – een leuk souvenir voor de fokkerijliefhebber.

”Negen maanden later werd er een stiertje geboren. Op dat moment stond Destiny ook net op de voorplaat van Holstein International. Alle grote KI’s stonden in de rij voor die koe. De Nederlandse KI’s hadden ook belangstelling voor het stiertje uit Destiny, maar dan wilden ze het volledig van me overnemen. Ik wilde graag zelf dit avontuur aangaan.”

In eigen beheer
Een stier in eigen beheer laten testen kost tussen de 20.000 en 30.000 euro, aldus Couperus, die daarvoor in zee ging met KI Kampen (voor spermawinning en wachtperiode) en KI de Toekomst (vermarkting proefstiersperma). Het avontuur pakte fantastisch uit: Danillo brak deze draai door met ruim 1.000 liter melk, bij vlakke gehaltes, goede scores voor levensduur, vruchtbaarheid en celgetal (109!), afgerond met sublieme exterieurcijfers. ”Mooie framige koeien met open ribben, voldoende breedte in de voorhand en in het kruis”, looft Paul Koerhuis van Genes Diffusion. ”Zulke stieren kom je niet elke dag tegen.” Couperus en KI de Toekomst zijn vanwege de ruime binnen- en buitenlandse belangstelling nu overgestapt naar Genes Diffusion voor de sperma-afzet.

Danillo staat sinds kort bij KI de Toekomst in Albergen, waar hij flink aan de bak zal moeten om sperma te produceren. Een aantal volle broers van Destiny, de O-Man-zonen Duke, Dakota en Osaka staan momenteel ook hoog genoteerd in respectievelijk de Duitse, Nederlandse en Spaanse indexen. ”Ik heb echt het geluk gehad dat alles op zijn plaats viel, alles zat mee”, zegt Couperus, die volop geniet van zijn succes. ”En ik wil benadrukken dat het écht een heel aparte stier is. Als nuchter kalf al zó levenslustig, hij groeide met vier maanden al uit het hokje waar andere kalveren een half jaar in staan.”

Couperus, wiens robot zestig koeien melkt, heeft nu zeven Danillo’s aan de melk die allemaal bovengemiddeld produceren. De helft van zijn jongvee heeft Danillo als vader.

KI Kampen zag ook een interessante nieuwkomer bij zwartbont: de Shottle-zoon Kindness, met 157 NVI en 110 exterieur, en drie keer 109 voor frame, uier en robuustheid. ”Dat zijn geen boerenkoeien meer, dus die hebben we maar opgeruimd”, grapt Gerard Vosman. ”Nee, zonder gekheid, hij had een poot gebroken. Jammer, was best een interessante stier. Maar er is nog sperma op voorraad.”

Iets boven Kindness staat Big Winner (+ 160 NVI), een door Jos Knoef gefokte Win 395 x Lucky Leo die zich deze draai met 31 punten verbeterde. Big Winner geeft niet te grote, heel degelijke melkkoeien met veel progressie in de tweede en derde lijst, aldus Vosman.

Zeldzaam
Bij roodbont kwam ook een nieuwe Kampen-stier door: Starship (Classic x Faber), met 112 exterieur en beste dikke melk. Het unieke van deze stier is zijn Triple A-code: 456. Zulke stieren zijn zeldzaam, aldus Vosman. ”We vermarkten ’m daarop al sinds de proefperiode.”

CRV vestigt deze draai onder meer de aandacht op outcross bloedvoeringen van de genomics-stieren Delta Opus en Dome’s Navarro. Beide hebben Mascol als vader, een in Nederland beperkt gebruikte stier. Beide noteren + 158 NVI. Opus (mv: Lancelot) scoort 111 voor celgetal en 106 klauwgezondheid. Navarro (Mascol x Melchior) combineert een hoog eiwit met een puik exterieur (110). Delta Nimbo (Rocko x Hugo, + 151 NVI) is nog zo’n voorbeeld van vers bloed.

Ook Alta heeft met Altabillou (+ 144 NVI) een nieuwe Mascol-zoon, uit een Hershel. Deze stier produceert op basis van dochterinformatie + 953 kilo melk met minder vet en meer eiwit, heeft gewoon goede gebruikskenmerken en een degelijk exterieur.

Bij roodbont hebben veel stieren zich deze draai verbeterd, maar in de top is er verder weinig nieuws. Een nieuwe genomicsstier, Lowlands Norton (Classic x Spirando, 144 NVI), lijkt met +0,29 een echt eiwitkanon, aldus CRV.

De hoogste nieuwe roodbonte op basis van dochterinformatie is Alta’s JK Eder Altaarion Red (Canvas x Lightning, + 99 NVI). Hij kan bogen op een plas van + 1.500 liter melk en een best exterieur (106 uier, 107 benen).

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.