Home

Achtergrond

Constructief omgaan met kritische omstanders

JURYRAPPORT

Twee jonge ondernemers die enthousiast en gedreven doorwerken om hun idealen te verwezenlijken. Dat zijn de broers Twan en Jeroen Engelen uit het Brabantse Someren. Via uitbreiding en overnames heeft hun pluimveebedrijf de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En dat in een sector die maatschappelijk onder druk staat. Met een open oog voor de omgeving zetten zij elk jaar weer nieuwe stappen. Een prestatie van formaat.
De broers spelen in op de wens uit de samenleving om de productie te verduurzamen. De investering in automatische voerstrooiers is hiervan een voorbeeld. De kuikens leren zo scharrelen. En dat is goed voor het welzijn van de dieren. Een perfecte ventilatie van de stallen leidt tot een forse daling in het gebruik van antibiotica en minder uitstoot van ammoniak.
De broers staan aan de vooravond van een proces van sanering en ontwikkeling. Een aantal locaties gaat dicht, andere stallen – verderaf van het dorp – worden ontwikkeld. Met erfbeplanting, aan het landschap aangepaste bouwmaterialen en grasdaken spelen de ondernemers in op de groeiende kritiek van burgers op zogeheten megastallen. Een voorbeeld voor de sector!Hoop op brede uitstralingTwan en Jeroen Engelen willen opvallen met maatschappelijk verantwoorde productie. De houders van vleeskuikenouderdieren hopen zich in de kijker te spelen van consumenten en supermarkten.De broers Twan (36) en Jeroen (32) Engelen uit het Brabantse Someren breiden hun aantal vleeskuiken(opfok)ouderdieren uit naar 210.000 in een gebied waar dat niet vanzelfsprekend is. Daarvoor sluiten zij drie van de vijf locaties dicht bij het dorp en bouwen zij een nieuwe stal verderop gelegen.

Door gebruik te maken van een potdekselprofiel (damwandplaten die horizontaal verspringen) in een kleur die bij de omgeving past en sedum op het dak, passen de nieuwe stallen goed in het landschap. Bovendien kiezen zij op één locatie voor zeven stallen van 1.000 in plaats van drie stallen van 2.400 vierkante meter. ”Dat komt minder massief over”, denken zij.

De stallen zijn bovendien energiezuinig door de toepassing van zonnepanelen. Verder zorgt nokventilatie voor droog strooisel. Dat bevordert het welzijn en de gezondheid van de dieren. Zodoende hebben zij niet of nauwelijks antibiotica nodig.

Door de innovatieve initiatieven is de maatschap genomineerd voor de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar. Twan en Jeroen hebben veel positieve reacties gekregen van familie en bekenden op de nominatie.

Enkele collega’s zien het bedrijf van Engelen als een voorbeeld. ”We willen wel tot de kopgroep behoren om aan maatschappelijke wensen te voldoen, maar ook niet te ver vooruit lopen. Zo moeten we collega’s niet tegen het zere been stoten. Sommigen vrezen dat zij ook flink moeten investeren om uiteindelijk op het niveau van de koplopers te komen”, leggen Twan en Jeroen uit.
Niet alle drie bedrijven van Engelen zitten op alle punten in de koppostie. ”Je kunt niet overal een 10 voor scoren. We moeten onze investeringen in het aanpassen van onze bedrijven bovendien ook terugverdienen”, zeggen de broers.

Twan en Jeroen vinden dat de consumenten en supermarkten de maatschappelijke wensen en de daaruit voortvloeiende regelgeving moeten betalen. In dat opzicht zijn zij een beetje teleurgesteld. Zo betaalt pluimveevleesbedrijf Plukon 2 cent per kilo meer voor vleeskuikens die geen antibiotica hebben gekregen.

”Supermarkten doen daar nog niets mee. Zij betalen nog niets extra voor antibioticavrij pluimveevlees, terwijl dat wel belangrijk is voor het voorkomen van resistentie tegen antibiotica. Waarom maken supermarkten daar geen concept van?”

”Supermarkten moeten budget voor promotie van goede maatschappelijk verantwoord geproduceerde producten beschikbaar stellen. Door een gebrek daaraan worden sommige goede producten geen succes. Wij kunnen de promotie van ons product als eenling niet voor elkaar krijgen. Dat is zelfs voor grote vleesbedrijven als Vion en Plukon al moeilijk. We hopen dat de vertegenwoordiger van de supermarkten in de jury dat oppikt. We hebben hem daar wel op gewezen tijdens zijn bezoek aan ons bedrijf.”.

Door het gebrek aan aandacht aan pluimveevlees zonder antibiotica weten consumenten niet dat de pluimveevleessector flink bezig is met het terugdringen van het gebruik, menen de broers. ”Als consumenten naar pluimveevlees zonder antibiotica vragen, wordt dat gegarandeerd een succes in de supermarkten. Met scharreleieren is dat ook gelukt.
De pluimveehouders hopen dat zij met de ondernemersverkiezing ook consumenten bereiken.

Bedrijfsgegevens
Twan en Jeroen Engelen,
pluimveehouders in Someren

Vee:
uitbreiding naar 110.000 vleeskuikenouderdieren en 100.000 opfokdieren’Gedreven, met oog voor omgeving’De pluimveehouders Twan en Jeroen Engelen zijn gedreven ondernemers met oog voor hun dorpsomgeving en de gezondheid van hun dieren en de Nederlandse bevolking. Daardoor zijn zij kanshebbers om de titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2011 in de wacht te slepen. Die conclusie trekt jurylid Auke Nolles na een bedrijfsbezoek met drie andere juryleden aan meerdere bedrijven van de maatschap Engelen.
Nolles is onder de indruk van de bedrijfsvoering van Engelen met vleeskuiken(opfok)ouderdieren op meerdere locaties. ”Die bedrijven worden vaak ervaren als megabedrijf, maar zien desondanks toch kans om te groeien door oog te hebben voor hun omgeving. Daarnaast besteden zij veel aandacht aan het welzijn en de gezondheid van de dieren en gebruiken ze (bijna) geen antibiotica. Dat laatste is erg belangrijk om resistentie tegen antibiotica te voorkomen en zodoende de gezondheid van de hele Nederlandse bevolking te bevorderen”, zegt de accountant.
Nolles heeft grote bewondering voor het ondernemerschap van de pluimveehouders. ”Zij zijn voortdurend bezig met innovaties en weten ondanks forse investeringen in deze moeilijke tijden ook nog goede financiële resultaten te halen. In hun lastige sector moeten zij meer inspanning doen dan anderen om stappen vooruit te zetten, maar ze hebben het er graag voor over”, zegt Nolles.Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.