Home

Achtergrond 1 reactie

Chipas met Pasen

Of je nu gelovig bent of niet, in Paraguay zul je met Pasen chipas eten.

Pasen en chipas zijn synoniem hier in Paraguay. Deze week worden in het hele land honderdduizenden chipas gegeten. Pasen wordt overal ongeveer op dezelfde manier gevierd, maar wat Paraguay onderscheidt van andere landen zijn de chipas. Of je een gelovige bent of niet, je zult chipas eten.

De woensdag voor Goede Vrijdag begint het mengen, kneden en bakken. Zetmeel van maniok, maismeel, witte kaas, reuzel, ei, een snuifje dille en een beetje melk is ongeveer het recept. In diverse vormen maken de Paraguayanen de chipas, maar de populairste is de ring. Dan steken ze de ovens - die hier in de lokale taal guaranié, letterlijk 'het vuur in het gat' heten - aan. Ze zetten de deegvormen op bananenbladeren en wanneer de temperatuur juist is, krabben ze de kolen uit, plaatsen ze met lange houtspanen de bladeren in de oven en maken de opening dicht. De chipas worden gebakken tot ze bros aan de buitenkant zijn, maar nog zacht van binnen.

Teken van vriendschap

De reden voor de grote aandacht voor chipas is tweeërlei. Ten eerste besteden Paraguayanen maar erg weinig aandacht aan het koken in de paasweek. Ten tweede is het hier gebruikelijk om anderen jouw chipas te geven. Het doneren van chipas is een teken van vriendschap en mededeelzaamheid. Het hele paasweekend vindt er dan ook een uitwisseling van chipas plaats. Al is het onmogelijk om de hele voorraad chipas op te eten, het belangrijkste is dat jij aan anderen denkt en anderen aan jou.

Het chipas-ritueel leidt elke week in de periode kort voor Pasen tot een prijsstijging van vooral witte kaas en eieren. Tot grote ontsteltenis van iedereen, maar de Paraguayanen zijn wel de klos. Buiten de paasperiode zijn chipas elke dag op de openbare bussen beschikbaar. Ze worden er verkocht door meisjes in nette kleren. De chipas liggen dan in grote mand op een spierwit doek te koop.
Ik ga er maar vanuit dat we deze week aan iedereen die ons na staat ruim chipas gaan uitdelen en dat we ze ook volop zullen ontvangen.

Hasta la proxima

Foto’s: Danie Coetzee

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Johan

    Is het geloof in Paraguay 100% katoliek? Of hebben de duitsers of zelfs de Zuid Afrikanen ook het protestantisme meegenomen?

Of registreer je om te kunnen reageren.