Home

Achtergrond 7 reacties

Bleker moet snel ingrijpen bij Dienst Regelingen

Staatssecretaris Henk Bleker moet snel met goede antwoorden komen over het gedoe rond de perceelsregistratie, bedrijfstoeslag en de niet altijd even gelukkige communicatie van Dienst Regelingen (DR).

Bleker moet snel werk maken van verbetering van allerlei zaken rond Dienst Regelingen. In de eerste plaats voor degenen die hun bedrijfstoeslag over 2010 nog niet hebben ontvangen. Maar ook voor boeren die de aanvraag voor 2011 willen indienen en geen zekerheid hebben over de grootte van een deel van hun percelen.
Op 16 maart heeft Bleker een onderzoek toegezegd voor versimpeling van regels en een snellere werkwijze van Dienst Regelingen; dat moet rond 1 mei klaar zijn. Als er daarmee duidelijkheid komt over de positie van ondernemers die nog bezwaren hebben lopen, zou dat nog op tijd zijn voor de aanvraag 2011. Op het nippertje weliswaar, want de aanvraag moet immers voor 15 mei binnen zijn. Afgelopen week heeft hij een voortgangsbrief over onder meer de uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2010 toegezegd op 15 april. Daaruit blijkt dan de laatste stand van zaken voor het jaar 2010.

Lastige erfenis van Verburg

De staatssecretaris heeft met het debacle rond de perceelsregistratie een lastige erfenis gekregen van zijn voorganger Gerda Verburg. Zij kan er niet meer op aangesproken worden, zeker niet als ze binnenkort vertrekt naar de FAO in Rome. Ook de verantwoordelijke directeur van Dienst Regelingen, Jolanda Denis, is eind vorig jaar vertrokken. Vanuit de kamer is door Ger Koopmans, net als Bleker van het CDA, al een mogelijk parlementair onderzoek aangekondigd als de situatie niet snel verbetert rond de perceelsregistratie, de uitbetaling van de bedrijfstoeslag en het functioneren van DR. Koopmans heeft zelfs een internetsite geopend waar boeren hun ervaringen met Dienst Regelingen kunnen melden: www.uwervaringen.nl.

DR communiceert ongelukkig

Bleker noemt de situatie bij DR ‘één van mijn lastige klussen’ en wil nu een boer uit Groningen als een soort wijze man aanwijzen om de gang van zaken bij DR in kaart te brengen. Dat is een mooi gebaar om de relatie met de klanten van de dienst, dat zijn de boeren immers, weer te verbeteren. Voor Bleker zit er ook niets anders op. Flink gas geven met de uitbetaling, in België en Duitsland lukt dat vrijwel altijd voor 31 december. En waar mogelijk verbeteringen doorvoeren. En zeker door te zorgen dat Dienst Regelingen niet opnieuw zo communiceert als tot nu toe regelmatig gebeurde: juridisch misschien wel juist, maar vaak op een toon die op zijn zachtst gezegd niet echt aansluit bij de beleving die boeren hebben bij de dienst.
De staatssecretaris heeft in zijn eerste maanden veel krediet opgebouwd onder boeren door zijn manier van optreden, bijvoorbeeld in het natuurbeleid. Door deze ‘lastige klus’ snel op te lossen kan hij dat krediet nog flink vergroten. Lukt hem dat niet en moddert het nog een tijd door, dan heeft hij dat al opgebouwde krediet wel heel hard nodig. Niet alleen bij de boeren die het betreft, maar ook in de Kamer, in de eerste plaats bij zijn eigen regeringspartijen. Dan raakt ook Bleker in de knoei door het geknoei van Dienst Regelingen met de perceelsregistratie.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  jammer het is al te laat en het wordt nog veel later. gewoon bij de werknemers van lnv een half jaar loon in houden, dan werken ze vanzelf sneller

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik twijfel echt aan de percentages, die volgens DR betaald zijn. Op dit moment 13 april nog niets ontvangen, al maanden:in behandeling. Geen percelen aangepast etc. In mijn omgeving hoor ik nog veel boeren die niets hebben ontvangen. Lijkt mij geen eerlijke zaak: of ze betalen een voorschot in december, of de boeren worden in april na controle allemaal in 1 keer betaald. Zo moeilijk kan dit toch niet zijn.

 • no-profile-image

  keutelboer

  De keren dat ik contact gehad heb met Diest regelingen . Ben ik altijd netjes behandeld . Vaak zaken netjes kunnen afwerken via telefoon . Dus om al deze werknemers van deze dienst over een kam te scheren . Kan volgens mij niet . Ben er van overtuigt dat er veel zijn die voldoende en goed werk leveren . Maar heb meer het vermoeden dat de fouten bij de top van deze dienst zitten . Het niet durven te beslissen van zo doen we het en zo werken we het af . En bij foutief opgeven kan men achteraf ook geld terug vorderen . En de regels anders uit leggen zoals Brussel bedoelt , maakt het alleen maar moeilijker . Zodat ze het zelf niet meer snappen en dan hun mensen die het moeten uitvoeren geen goede instructies kunnen geven . En om dan geen fouten te hoeven maken de zaak maar vertragen om op zeker te spelen . Want als je niets of niet veel doet of beslist kun je ook geen fouten maken .Ik vind dat wij de medewerkers van dienst regelingen hiervan niet de schuld kunnen geven . Maar wel de top van deze dienst . Zij moeten beslissen en aansturen en niet werkman op de werkvloer . Maar om zelf niet in moeilijkheden te komen op nummer zeker te spelen om voor hun eigen op veilig te spelen . Geeft aan dat deze dienst eigenlijk niet in staat is om zelfstandig te werken en dus in mijn ogen ook niet mag dreigen met uitsluitingen en kortingen . Als werknemers in welk bedrijf dan ook goed aan gestuurd worden ,loopt het bedrijf en kan er productie gemaakt worden . Volgens mij rammelt de top .

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is een heel gedoe, je legt het hele bedrijfs gebeuren in handen van ambtenaren, politiek, banken en actievisten waarbij je het nooit goed doet.
  Meer tijd aan onzinnige regelgeving dan aan je bedrijf. Je komt zelf en je gezin tijd te kort om fatsoenlijk te kunnen leven! En het ergste nog, voor een minimum inkomen. daar voor krijg je wat aanvulling om in leven te blijven. Daarvoor ben je overgeleverd aan DR die wat geld aan die arme boeren moet verdelen. Het is te gek voorwoorden dat een perceel een paar aren meer of minder wordt opgegeven. Het is onmogelijk om het precies te doen. Als er op een perceel van nog geen 2ha. met 1 kasternummer 0.20 are afwijking zit (groter) bij metingen van Dr, wat is de geloofwaardigheid dan nog!

 • no-profile-image

  peter smit

  Ik heb nog geen cent gezien en desgevraagd zegt de, overigens nette, medewerker van DR dat het nog wel tot juni kan duren. Er moeten 80 controles per aanvraag worden afgewerkt!!! Erg, maar erger vind ik de onduidelijkheid over de percelen. Wij als boeren worden gewaarschuwd dat we enorme risico;s lopen als opnieuw een afwijkende opp wordt ingevuld in de GO 2011 terwijl het besluit over de GO 2010 nog niet is genomen. Ik ben al een jaar in de slag met de DR en zie nu opnieuw absurde zaken. Midden in mijn land is ergens een vierkant uitgetekend en niet in opp meegerekend. Niemand kan mij uitleggen hoe dit kan. Ik heb inmiddels de percelen met GPS laten inmeten tegen aanzienlijke kosten, maar ik kan er niets mee. Klacht ingediend bij de DR. De DR belt netjes terug en legt uit niets te kunnen doen. Zij weigeren om een brief te zenden met de beantwoording van de klacht en een standpunt tav het intekenen van de percelenm. Schande, want een klacht moet schriftelijk worden afgehandeld. Waar het om gaat is dat elk risico gelegd moet worden bij die boer; zoek het maar uit hoe je het doet, en dat het jouw héél veel geld gaat kosten, sorry. Ik vind de medewerkers van de DR netjes en behoorlijk maar de handelswijze van deze overheid zwaar onder de maat en zelfs in strijd met de wet. Ik hoop dat de heer Bleeker ingrijpt, het gaat echt alle redelijkheid te buiten.

 • no-profile-image

  farmer

  toen wij nog in Nederland woonden, 5 jaar geleden wer er nog betaald in december. Toen de regeling begon in augustus. Toont aan wat er loos is. Ik heb vertrouwen in de heer Bleker, gezond GRONINGS verstand. Komt wel goed.

 • no-profile-image

  harm

  afschaffen die toeslagen en subsidies, grootste gedeelte komt toch terecht bij de uitvoerende instanties, lees ambtenaren, elk jaar komen er 600000000 mensen bij op deze aardkloot, dus gewoon produceren voor wereldmarktprijs , die momenteel veel hoger ligt dan europeserichtprijzen, bijkomstigheid is dat het verbalen van bedragen door ministeries verhaalt moeten worden bij het gerechtshof,dus niet via korting op je uitkering { toeslagen}

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.