Home

Achtergrond 229 x bekeken

Beurs in ban van niet eenduidige cijfers economie

De beurs is in de ban van macro-economische onrust.

De beurs werd vrolijk van toegenomen consumentenvertrouwen in de VS en aanhoudend goede cijfers uit Duitsland, de belangrijkste economie van de EU. Tegelijk zagen analisten afgelopen week beren op de beursvloer nadat kredietbeoordelaar S&P de kredietwaardigheid van de VS verlaagde, terwijl zorgen zich opstapelen over de toenemende Chinese inflatie.

Het aandeel van machinebouwer Agco won deze week meer dan 6 procent aan waarde. Een week eerder daalde het aandeel nog 67,5 procent door lage graanprijzen. De seinen voor de producent van Fendt, Massey Ferguson en Valtra lijken nu weer even allemaal op groen te staan. De graanprijs is deze week weer fors stijgende, de merken winnen volgens topman Martin Richenhagen in diverse regio’s aan marktaandeel.

Boeren in de VS hebben 3,5 procent meer graan ingezaaid, maar het is nog onduidelijk in hoeverre droogte in bepaalde staten de oogst toch decimeert. Het aandeel Agco beweegt nu boven de 53 dollar (€ 36,52). In de laatste 52 weken noteerde Agco een dieptepunt van 25,5 dollar per aandeel, en een max van 57,2 dollar. Het aandeel wordt ook geholpen door goede kwartaalcijfers voor Titan, dat met name machines levert aan de bouwindustrie.

De bouw is ook een belangrijke sector voor de agrarische machinebouwers. Concurrenten Case New Holland en John Deere verloren een week eerder ook fors terrein, maar zagen deze week minder herstel optreden op de beurs. Agco verklaarde dat John Deere in Zuid-Amerika aan de verliezende hand is en met sterke prijsverlagingen probeert marktaandeel ”te kopen”.

Bij Case New Holland bestond tot donderdag vrees bij investeerders dat kwartaalcijfers zouden tegenvallen. De omzet van Case New Holland, ook eigenaar van het merk Steyr, bleek uiteindelijk 17 procent gestegen te zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.