Home

Achtergrond

Afmesten kalveren rendeert beter dan slachten

Het lijkt de omgekeerde wereld, maar het opzetten en (laten) afmesten van vleeskalveren is momenteel meer renderend dan het slachten van vleeskalveren.

Dat blijkt uit een vergelijking van de rendementen van de volledige kalverhouderij-integraties en van de contractgevers zonder slachterij. Al moet dit met de nodige slagen om de arm worden gedaan. Het blijkt ook uit de zelfbewuste manier waarop contractgever Denkavit wekelijks een leidende notering voor blanke vleeskalveren neerzet. Tot slot is er ook de Van Drie Group die niet ontkent dat de situatie momenteel zo is gesteld. "De marges op het slachten van vleeskalveren zijn momenteel vrij dun," zegt directeur corporate affairs Hennie Swinkels. "Alles in de sector gaat momenteel voor een zo hoog mogelijke uitbetaalprijs voor de kalverhouder."

Bij VanDrie wordt echter gesteld dat de situatie niet altijd zo is als op dit moment. Het bedrijf mikt op rendement op langere termijn en een blijvend goed perspectief voor de kalverhouderij als geheel, zo wordt gezegd. Bovendien is het vergroten van de afzet van kalfsvlees momenteel even iets belangrijker dan het maximaliseren van de marge op het vlees. Voor de kalverhouderij is de strijd om de beste uitbetaalprijs ondertussen niet verkeerd. Het levert extra inkomsten op en er valt iets te kiezen tussen contractgevers.

Of registreer je om te kunnen reageren.