Home

Achtergrond

Aanbod vrije fritesgeschikten droogt op

De grote vlucht die de handel de afgelopen maanden nam, heeft een deuk geslagen in de aardappelvoorraden. Dat blijkt ook uit peilingen van de Belgische organisaties PCA/Fiwap en de Nederlandse telersvereniging VTA.

In België is nog iets meer dan de helft (370.000 ton) van de hoofdoogst fritesaardappelen vrij verhandelbaar. Dat is minder dan vorige jaren, mede door de tendens in België om meer contractrassen te telen.

De huidige voorraad bestaat voor ruim 60 procent uit Bintje. Van de rest, circa 270.000 ton, is nog geen kwart vrij verhandelbaar. Wie daarin interesse heeft moet dus snel de boer op.
VTA meldt dat 25 procent van de hoofdoogst opgeslagen ligt. Daarvan is slechts een derde ’vrij’. Zelfs bij een heel vroege aanvoer van de eerste nieuwe aardappelen zou dat erg schraal zijn. Desondanks blijft de markt vooralsnog flauw, meldt de aardappelbeurs in Rotterdam.

Prognose: prijsherstel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.