Home

Achtergrond 13 reacties

Weet u dit nog?

Tien jaar geleden was er MKZ in Nederland. Het was een tijd van wanhoop, angst en boosheid. Wie weet het nog en stuurt zijn of haar herinneringen naar de redactie?

Tien jaar geleden is het alweer dat er MKZ heerste in Nederland. De tijd vliegt, maar behoort MKZ nu tot het verleden? Is het boek dicht? Over en uit, schouders opgehaald en opnieuw begonnen? Ja en nee.
Wat me opvalt, is dat iedereen nog precies de datum weet waarop zijn vee werd geruimd. Of dat van buren of van kennissen. Die data staan in het geheugen gegrift. En als ik even doorvraag, komen ook de bijbehorende gevoelens wel weer terug. Het was een nare tijd vol angst en onzekerheid. Niet alleen voor de getroffen boeren, maar voor mensen in het hele land. Overal zagen ze beelden van die vervelende grijpers met daarin bungelde beesten. Oude mensen, met een grote bus een dagje op stap, moesten hun lunch inleveren bij de politie omdat er kaas of worst op de broodjes zat waarin het virus zich kon verstoppen. In menig kofferbak werden stiekem geitjes en ander klein hobbyvee het gebied uit gesmokkeld.

Mail herinneringen

De hele MKZ-crisis maakte diepe indruk, bij boeren en niet-boeren. Alles bij elkaar was het een enorme toestand boordevol emoties. Wie weet nog wat hij of zij destijds doorstond? Schrijf uw herinneringen op en mail ze naar de redactie. Deze worden geplaatst op de website en de meest indrukwekkende verhalen plaatsen we in Boerderij.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  De MKZ in 2001 zullen we nooit vergeten. Dit omdat dit vier jaar na de uitbraak van de varkenspest in 1997 was. Vooral het afschaffen van het enten tegen deze zeer ernstige ziekten in 1990, was het gesprek van de dag.De burgers vonden het doden van gezonde dieren niet acceptabel. Maar voor de veehouders was en is het een heel groot drama, dit nooit weer! De discussie in Kootwijkerbroek of het wel of niet mondenklauwzeer was op een bedrijf, heeft het vertrouwen in de overheid totaal verstoord. Ik had een veehouder uit een gebied waar de MKZ heerste in Nederland aan de telefoon, hij zei, nu begrijp ik wat jullie hebben mee gemaakt in de pestperiode. Als je terug denkt dat Minister v.Aartsen dw WHV er door drukten. Er moesten LOG gebieden komen voor intensieve veehouderij. Betaald door Brussel, maar het was de smoes, het ging om het grote natuurplan erdoor te drukken op kosten van Brussel. Maar de beelden van de pest op de TV waren toch dat van Venhorst tot Odiliapeel te veel varkens bij elkaar op een rij zaten! En dan LOG geieden maken strookt niet! Men had\niets hoeven te doen. Er stoppen er zoveel dat er veel ruimte komt tussen de bedrijven. Als men de bedrijven die gunstig liggen laat doorgroeien naar economische eenheden, had men veel bereikt met weinig kosten en tevreden

 • no-profile-image

  Avanta

  Veeboeren het is misschien een idee om de grond die nu voor de megastallen gebruikt worden te gebruiken voor akkerbouw/groente en fruitteelt?
  Goed voor de werkgelegenheid en gezondheid?
  En geen horizonvervuiling en ziektes en vooral geen dierenleed meer.

 • no-profile-image

  Landbouwer

  Avanta, wat een ondoordacht antwoord, maar ja als je anders alleen maar spamt, kan je ook geen serieus antwoord produceren! Wel het belletje gehoord, maar eigenlijk niet weten waar vandaan.

 • no-profile-image

  hallo

  Halloohoo, avanta en landbouwer, reageer eens op het bericht. dat gaat over herinenringen aan de MKZ en jullie beginnen een (zinloze) duscussie over megatsllane.
  Wat mijzelf beteft: MKZ-boek is dicht. Klaar, over en uit. Toen was toen en nu is nu. Ik ben het niet vergeten, maar ik heb geen wrok en werk weer met plezier.

 • no-profile-image

  stallenreiniger

  MKZ....Ja dat weet ik nog wel,ik was destijds werkzaam bij ab-oost,werkte veel bij rundveebedrijven,tijdens de MKZ periode ben ik overgestapt op het reinigen van pluimveestallen bij ab-oost,mede doordat er minder werk was bij rundveebedrijven.Hier in de buurt zijn ook enkele bedrijven geruimd,voorzover ik weet melken ze nu allemaal weer.

 • no-profile-image

  Avanta

  EE, hallo,
  Nee, jammer dat je geen wrok meer hebt, inderdaad het helpt de dieren die nu weer in de volle stallen liggen hier niet mee, lekker eten, lekker dieren eten, oh wat fijn, let op dat je niet ziek wordt dan, een beetje begrip en empathie dat mag hier ook wel eens gezegd worden voor mensen die van dieren houden.

 • no-profile-image

  Avanta

  Landbouwer, 9 maart.
  Ja, ik hoor veel bellen rinkelen, ben kritisch, heb ogen voor en achter en misschien ook nog een derde OOG, spammen dat is wel iets anders!
  Anders kijk ff in de DIKKE van Dale, zodat je de betekenis weet.
  De MKZ nee, die beelden zitten voor altijd op mijn harde schijf! Vreselijke beelden. etc.

 • no-profile-image

  HERWIN

  Margreet, ben je met vakantie ?je vorige blog is al zolang geleden

 • no-profile-image

  Woopie

  Deze beelden staan op ons netvlies gedrukt.
  Daarom moet er ook een einde komen aan de bioindustrie/veehouderijen voor vlees.

 • no-profile-image

  Woopie

  Ik versprak me, De Nederlandse dierenhouderij is een voorbeeld.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Aan onderstaande reacties vanuit Wijchen te zien krijg je daar vast het "Roos Vonk" gevoel. Vega-reageerders, waarom vallen jullie boeren die hèèl hard moeten werken voor hun bestaan telkens weer lastig met jullie obscurantistische gedrag? Ik zie al voor me dat normale eters reacties zoals jullie geven, op sites van Vegetariërs en Veganisten gaan zetten! Mijn oma zou zeggen "Het is tijd dat er weer een hongerwinter komt, dan krijgen die mensen die niets anders te doen hebben dan anderen hun levenswijze opdringen weer echt respect voor voedsel". Maar mijn oma heeft dan ook echt heel wat mee gemaakt en niet aan de zijkant gestaan en alleen maar kommentaar gegeven. Snap je 'm? Nu terugkomend op de vraag van Margreet: Ja. Ik heb de spanning en sfeer meegemaakt. Wij zaten net buiten de "Ruimingsgrens" maar ik voel de angst weer. Toen ik eindelijk, voor de eerste keer, de boerderij bezocht die ooit van ons was zag ik ze op "onze"binnenplaats, mannen in blauwe pakken. Rendac-wagens. Met veel meer dan een dikke brok in mijn keel heb ik hard gas gegeven en ben doorgereden. De mensen die onze boerderij hadden overgenomen waren namelijk net begonnen met een geitenhouderij....

 • no-profile-image

  Woopie

  Monique, je neemt het toch niet persoonlijk?
  Wij hebben het over het leed, het leed dat de reden is dat wij vegetariër zijn.
  Wij houden teveel van dieren om ze zo te zien in stallen en op elkaar gepropt, zodat ze hun natuurlijke gang niet kunnen doen, dat is wat Roos ook bedoelt, zij probeert mensen te vertellen dat het eten van vlees ongezond is en wel omdat het t.t. zo is.
  Vroeger in de tijd van onze oma was het anders, helaas vroeger is v.t.

 • no-profile-image

  Woopie

  Woopie, je bedoelt die Roos Vonk, die een onderzoek niet normaal kan uitvoeren, omdat de uitslag in haar straatje pasttte?
  Ga lekker op een andere site zeiken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.