Home

Achtergrond 3 reacties

Week 13: terleurstellend marktbeeld eieren

Op de markt van eieren is weinig beleving merkbaar. Het is inmiddels zo’n drie weken voor Pasen, maar de vraag en bestellingen vallen volgens de pakstations eigenlijk best wel tegen. De prijzen van de eieren staan opnieuw wat onder druk en daar zal de sector wel de nodige vraagtekens bij hebben.

Het punt is echter wel, dat de vraag toch echt uit de markt moet komen en als een duidelijke omslag uitblijft, zal het moeilijk worden om deze ontwikkeling een meer positieve wending te geven.

Daar komt nog bij dat het aanbod van eieren onverminderd ruim van omvang blijft en dat betekent dat men de eieren voor het uitkiezen heeft. Het aanbod van biologische eieren is overigens nog wel tamelijk krap en bij deze soort zijn de geluiden wat positiever van toon.

Het is de pakstations niet echt duidelijk waarom de retail zo terughoudend is bij het plaatsen van bestellingen. Men geeft wel aan dat de consumptie niet echt bijzonder groot is, maar waardoor dat dan weer veroorzaakt zou worden is niet duidelijk. Zeker is wel dat de Zeeuwse vogelgriep perikelen op de West Europese markten, geen meetbare effecten sorteren.

De afzet op enkele derde landen trekt overigens zo hier en daar wat aan, maar het is duidelijk dat men hier de hoofdprijs niet ontvangt.

Al met al, een teleurstellend marktbeeld.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen moeten we van iedereen die een mening over de sector heeft!Dat betekent ook dat er een maatschappelijk verantwoorde prijs betaald moet worden.Ik vindt dat er geen enkel ei uit de scharrelsector onder de 7 cent per stuk het boerenerf mag verlaten!Zeker met de enorme kostprijsstijging van afgelopen jaar,vooral voer ,mestafzet en energie stegen torenhoog.Ook steeds verdergaande eisen wat betreft milieu laten onze kostprijs stijgen zonder dat de detailhandel dit vergoed.De detailhandel wringt de Nederlandse boer verder en verder uit!Dat zou Jan Publiek eens eerlijk moeten aanhoren.Laten we het eens hebben over de maatschappelijk verantwoorde Foodprint die de detailhandel achterlaat in de agrarische woonkamers!!Samen met de milieugroeperingen moet men hier maar eens serieus over nadenken.Wil niet hebben dat ALLE voedselproduktie straks uit oa Z-Amerika komt.( mercosur onderhandelingen die een kaalslag gaan maken in heel Europa!)

 • no-profile-image

  Harrie

  Ik neem aan dat NOP eierprijs van deze week een 1 april grap is!!!!!!!!!!!!. Als dat niet zo is kunnen we het beste de tent maar sluiten.Het is belachelijk dat de eierhandel die toch voor ons op zou moeten komen de winst pakken.Iedereen verdiend aan ons, kijk naar de winstcijfers van de voerfabrieken maar niemand hoor je over prijs die ver onder de kostprijs ligt voor de pluimveehouders.Gisteren controle gehad voor de eierprints op twee bedrijven ( 2x 180 euro) omdat er ongeprinte eieren gevonden worden bij de eierhandelaren ( omkatten naar bio????)wij betalen weer.Hoe komen we hier uit????? of wordt er alleen hier niks verdiend???

 • no-profile-image

  Geert Geerts

  Deze week gelezen in pluimveehouderij : Volgens ABAB accountants was 2010 voor de legpluimveehouders een goed jaar. De verwachtingen voor 2011 zijn eveneens positief. Alles gaat goed. Ik heb schrik voor de dag dat ABAB zegt dat het slecht gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.