Home

Achtergrond 1 reactie

Week 13: redelijk positief marktbeeld kuikenvlees

De markt van kuikenvlees oogt redelijk positief. Dit is al een aantal weken zichtbaar en die tendens zet ook deze week dus verder door. De vraag naar kuikenvlees vanuit Nederland, maar zeker ook Duitsland, is zondermeer goed en de prijzen trekken verder aan. Dit geldt vooral voor kuikenpoten, bouten, borsten en vleugels, want hier realiseert men een plus in de prijzen, die varieert van € 0,05 tot € 0,10/kg.

Een enkele slachterij meldde bij de prijzen van vooral kuikenbouten overigens wel dat er hier ook nogal wat leveranties op wat oudere contracten plaatsvinden en dat men daar dus reikhalzend uitziet naar het moment dat deze herzien kunnen worden. Dit is natuurlijk altijd een beetje pijnlijk als de prijzen op de vrije markt oplopen, maar de eerlijkheid gebied te zeggen, dat het omgekeerde zich uiteraard ook kan voordoen..

Het huidige positieve beeld lijkt veroorzaakt te worden doordat de vraag aantrekt, maar vooral ook doordat het aanbod van kuikenvlees niks te groot is. Dit laatste is enerzijds het gevolg van de wat gematigde opzet, maar anderzijds ook doordat de kuikens de laatste tijd volgens enkele slachterijen, op wat lagere gewichten worden aangeboden en dat scheelt op het totale aanbod pure kilogrammen kuikenvlees.

Een verklaring voor de wat lagere slachtgewichten werd niet echt gegeven, maar wel speculeerde een enkele slachterij op de mogelijkheid, dat de lagere temperaturen in februari jl. hier een rol bij zouden kunnen spelen.

Hoe dan ook, vast staat dat onder andere daardoor het aanbod zeker niet al te groot is, want men neemt vanwege de huidige goede vraag steeds meer product uit de koelhuizen en de voorraad wordt dus flink ingekrompen.

Kijkende naar de komende periode, dan blijven slachters en handelaren over het algemeen redelijk positief gestemd. Deze verwachting is uiteraard gebaseerd op de nadering van het barbecue seizoen, maar vooral vanwege de opzet van vleeskuikens, die tot nu toe dus redelijk in de hand wordt gehouden.

De kortstondige berichtgeving omtrent de uitbraak van laag Pathogene vogelgriep in de provincie Zeeland, heeft in ieder geval in Nederland en de ons omringende landen geen effect op de vraag naar kuikenvlees gehad.

De huidige situatie op de markt van kuikenvlees laat zich opnieuw in oplopende kuikenprijzen vertalen. De basiscontractprijs voor levering vanaf volgende week werd met een halve eurocent naar boven bijgesteld en noteerde € 0,80/kg. Wij moeten terug naar de zomer van 2008, om een dergelijk hoog niveau terug te vinden.

De gemiddelde prijs van de “vrije” lichte en zware kuikens werd met 0,02/kg naar boven bijgesteld en noteerde € 0,96/kg. Dit is een peil dat in de zomer van het afgelopen jaar eveneens bereikt werd.

Al met al, een vriendelijk marktbeeld.

(Bron: PVE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    bartje

    vergeet niet de dat de bezetting per m2 nu hard is gedaald, dat scheelt zo 5% in het aanbod, nu we generiek worden gekort kunnen we zien waar de kracht ligt die je als producent in principe hebt, maar die je als individueel bedrijf niet kunt gebruiken nl. productie vermindering. slachters zullen dit niet snel toegeven want dat past ze niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.