Home

Achtergrond

Verwachtingen zuivelmarkt stuwen aandelen

De beurzen lijken momenteel in verwarring. De interne machtsstrijd in Libië maakt dat investeerders zich zorgen maken over een verdere, destabiliserende stijging van de olieprijs.Tegelijk vallen kwartaalcijfers van bedrijven vaak meer dan mee, terwijl prijzen van graan en soja zich na een korte opleving eind vorige week stabiliseren. Dit biedt lucht voor verwerkende bedrijven en bedrijven die sterk afhankelijk zijn van voerprijzen.

Goede vooruitzichten voor de internationale zuivelmarkt stuwen deze week de beurskoersen van het Ierse Kerry Foods en het Franse Bongrain. De Kerry Group won een week eerder ook al behoorlijk terrein nadat het een omzetgroei van 5 procent over het laatste kwartaal rapporteerde. Het Australische onderzoeksbureau Abare gaat er vanuit dat de prijzen voor mageremelkpoeder, kaas en boter tenminste tot en met 2014 op een hoog niveau blijven. Het aandeel Bongrain won op weekbasis 4,75 procent.

Associated British Foods verliest op de beurs terrein door problemen bij dochterconcern British Sugar. De suikerbietencampagne is desastreus verlopen. Voor kerstmis heerste extreem koud weer, waarna in januari de temperaturen plots aantrokken.

De grotendeels mislukte campagne resulteert in een verlies van circa 20 miljoen Britse ponden (23,5 miljoen euro). Associated British Foods zelf zegt de winstgevendheid op te kunnen voeren, maar investeerders zijn terughoudend.

Syngenta won na weken verlies enig terrein op de beurs terug. De graanprijzen zijn nog niet helemaal hersteld van een diepe val die twee weken geleden is ingezet. Analisten volharden echter in hun verwachting dat de graan- en sojaprijs op een gemiddeld relatief hoog niveau zullen blijven, waardoor boeren kunnen investeren in Syngenta’s producten. Bovendien verkocht Syngenta het onderdeel Materials Protection, een buitenbeentje in het concern.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.