Home

Achtergrond

Tsunami stuwt olieprijs

Een aardbeving gevolgd door een tsunami en politiek-sociale onrust in Saoedi-Arabië raakt de grondstoffenmarkten.Het nieuws stuwde de prijs voor een vat Noordzeeolie van 113 dollar in het midden van vorige week tot rond de 115 (82,50 euro) nu. Een hoge olie- en gasprijs vertaalt zich in duurdere kunstmest en hogere transportkosten. Volgens het Japanse persbureau Kyodo is een groot petrochemisch complex met diverse raffinaderijen in de Miyagi Prefectuur uitgeschakeld. Gevreesd wordt dat een deel van de Japanse voorraad vernietigd dan wel moeilijk aan te spreken is door het wassende water. Japan geldt als één van de grootste importeurs van olie ter wereld, en analisten verwachten dat het land meer zal gaan importeren.

De prijs wordt verder opgedreven door onrust in Saoedi-Arabië. Het gesloten koninkrijk produceert dagelijks bijna 500.000 vaten die vrijwel compleet worden doorgezet naar de wereldmarkt.

Afgelopen vrijdag kondigden ontevreden onderdanen van het Huis van Saoed een ”dag van de woede” aan. Volgens persbureau Reuters verklaarden 32.000 mensen op Facebook zich solidair met de actie. Marktvorsers gaan er vanuit dat bij gewelddadige demonstraties de olieprijs naar de 120 dollar per vat kan schieten. Het is voor de Eurozone in dit licht bezien voordelig dat de waarde van de euro nog altijd op bijna 1,40 dollar ligt.

De prijs voor een kuub GasTerra-gas ligt op de termijnmarkt nu op 25,3 cent. Het verschil met de spotmarkt is slechts 0,3 cent. Normaliter wordt een hogere ”premie” betaald voor levering op langere termijn, juist omdat de prijsontwikkelingen onzeker zijn. De gasprijs volgt vaak de olieprijs omdat deze deels van dezelfde macro-economische signalen afhankelijk is. Het is echter ook een regionale markt en de gemiddelde marge die tuinders maken is op weekbasis gelijk gebleven.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.