Home

Achtergrond

Tijd van achteroverleunen

De tijd dat kopers gaan achteroverleunen lijkt weer volop aangebroken op de zuivelmarkt. Ook deze week bleven de noteringen voor zuivel dalen.

Naast de poeders raakt ook boter aangetast. De prijzen voor dit product zijn lang vast gebleven, maar onder invloed van het negatieve sentiment op de markt is daar een keer in gekomen. Het enige product waarbij de beweging nog omhoog is, is kaas. Tenminste: de producenten, zoals FrieslandCampina, DOC en De Graafstroom, proberen de prijs verder omhoog te krijgen. De vraag is wel of dat gaat lukken.

Het gevoel in de markt is dat er binnenkort weer veel melk bij komt in Europa en dat de druk om product af te zetten dan zal toenemen. Ook de politieke en economische onrust in de wereld speelt een rol.
Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De Europese export loopt ondanks een zwakke dollar goed door. Terwijl Noord-Afrika eveneens nog redelijk goed in de markt is. Een uitzondering vormt Libië.

Wat de EU helpt is dat het aanbod vanuit Nieuw Zeeland klein is. Ook de Verenigde Staten zijn nauwelijks actief op exportmarkten. De productie daar blijft voornamelijk op de binnenlandse markt en enkele nabijgelegen bestemmingen.
Toch is het de verwachting dat de zuivelprijzen de komende tijd verder onderdruk komen te staan. De verwachting van FrieslandCampina dat de melkprijs de komende maanden verder zal stijgen en ook de rest van dit jaar op een hoog niveau zal blijven, wordt dan ook met de nodige scepsis ontvangen.

Het hardst dalen momenteel de noteringe voor weipoeder en veevoerpoeder voor kalvermelk. Door een uitblijvende vraag. Ook de spotmarkt staat onder druk.
Prognose: verdere prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.