Home

Achtergrond

Tarwegistconcentraat beperkt voorhanden

Tarwegistconcentraat (tgc) is schaars geworden. De productie van bio-ethanol is flink verlaagd door afzetproblemen.

In Duitsland en België ondervinden automobilisten dat het bijmengen van de brandstof met ethanol schade kan toebrengen aan kunststof leidingen en pakkingen. De autoindustrie waarschuwt klanten voor de mogelijke problemen.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat deze problemen snel zijn opgelost en dat de productie van bio-ethanol snel wordt opgevoerd. Dat betekent dat het restproduct, tgc, beperkt voorhanden blijft en dus de prijs op een relatief hoog niveau ligt. Nieuwe klanten worden niet aangenomen, en aan de vraag van bestaande klanten kan niet altijd volledig worden voldaan.

Bierbostel is in prijs gedaald. Dat hangt samen met een daling van de grondstofprijzen over hele linie. Soja, ook een eiwitbrenger, is ook sterk gedaald. Binnenkort kunnen bierbostelcontracten worden gesloten voor levering in de zomer. De voorwaarden lijken guntig. Het nieuwe prijsniveau ligt op ongeveer 85 procent van de voerderwaardeprijs.

De vraag naar maiskuil neemt wat toe. Veehouders hebben gewacht tot het laatste moment maar lijken nu toch extra kuil nodig te hebben. Goede kwaliteit stro en hooi is nog steeds moeilijk te vinden. De vraag is echter wat afgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.