Home

Achtergrond

TV-item illegale arbeid zal nog meer tot vaste ketens leiden

Het bonafide deel van de tuinbouw moet blij zijn met reportages als KRO’s Reporter en nieuwsrubriek Brandpunt over illegale arbeid. Het zet klanten namelijk nog meer op het spoor van duurzaamheid en een eerlijk product.

Afgelopen weekend ontrafelden de programmamakers de illegalenproblematiek van de Spaanse tuinbouw. Daaruit zijn lessen te trekken: De supermarktcontroles van het sociale keurmerk BSCI werken niet (in Spanje). Supermarkten geloven niet in certificering als oplossing, maar wel in overheidscontrole. Bovendien ligt het probleem bij leveranciers, vinden ze.

De derde les is dat de tuinbouw in Nederland wel gelooft in certificering en onafhankelijke controle voor arbeid. Tuig Global Gap daar maar voor op, stelde LTO Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten in agd.media.

Zo’n uitzending zet altijd zaken in werking. Aanhoudende media-aandacht zorgt ervoor dat zaken ook echt veranderen, zoals in Nederland bij de oprichting van een plukkeurmerk. In het geval van de uitzending over Spanje is de beweging ook al geconstateerd.

De uitzending was niet gemaakt door de KRO, maar aangekocht van Britse programmamakers. De eerdere uitzending in Engeland leidde al tot scherpere instructies van Britse supermarkten aan Nederlandse re-exporteurs als The Greenery. Zij lieten Spaanse leveranciers van groente opnieuw verklaringen ondertekenen dat ze afzien van illegalen in de kas. Nederlandse partijen zullen ook in de Spaanse kassen gaan kijken.

Zo gaat dat dus: Een Spaanse leverancier zal zijn klant verliezen als hij gepakt wordt met illegalen in de kas. Nederlandse partijen worden ook verantwoordelijk gehouden. Er staat veel op het spel. Probleem is echter dat er nauwelijks controle is. Volgens de programmamakers controleert de Spaanse arbeidsinspectie maar op bescheiden schaal.

Supermarkten in Nederland zullen na de uitzending van zondag opnieuw gebeld hebben met de leveranciers, denkt ook Marc Jansen van de overkoepelende supermarktorganisatie CBL. Veel meer hebben ze niet gedaan. CBL wil het ministerie van ELI benaderen om in diplomatieke contacten de Spaanse overheid te wijzen op de controletaak. Het sterker inzetten op eigen private controle-instrumenten heeft geen voorkeur. Jansen: ”Het gaat hier niet om bovenwettelijke zaken. Controle op illegaliteit is een overheidstaak.”

Nu kijken wat er gebeurt; komen de Kamervragen en diplomatiek contact met Spanje? Is er beweging om certificering in te zetten? Of blijft het bij de huidige oplossing: afzetorganisaties kiezen hun vrienden zorgvuldig aan Spaanse leverancierskant, want het kan je de klant kosten. Zo zorgt de media-aandacht voor meer vaste ketens waar wel vertrouwen moet heersen, afgedwongen met keiharde contracten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.