Home

Achtergrond 3 reacties

Sleutel ligt bij hele voersector

Als de landbouw het fosfaatoverschot nu niet aanpakt, doet de overheid dat via krimp.

Staatssecretaris Henk Bleker van ELI heeft de Nederlandse veehouderij opgedragen de fosfaatproductie eind 2011 weer op het niveau van normjaar 2002 te brengen. Dat betekent een vermindering van de fosfaatuitstoot met miljoenen kilo’s, op straffe van verlaging van het aantal dierrechten. Krijgt de landbouw het fosfaatoverschot niet fors omlaag, dan gaat het mes in de veestapel.
Duidelijke taal. De veehouderij kan dan ook moeilijk anders dan koersen op betere benutting van fosfaat in het voer van rundvee, varkens, kippen. Het is de kern van het akkoord, het Voerspoor genaamd, dat de Nederlandse Vereniging Diervoeder-industrie (Nevedi) met LTO Nederland in december overeenkwam.
In april gaan de opstellers exact vertellen hoe dat Voerspoor vorm krijgt. De contouren zijn al bekend. Het gaat om te beginnen om maatregelen op het boerenbedrijf. Gewoon op alle fronten beter je best doen; met minder voer evenveel vlees of melk produceren. De tweede stap is duurdere fosfaatarmere producten voeren. Minder fosfaat in het dier stoppen betekent dat er minder fosfaat uit komt. Tot slot zijn daar mestverwerking en -export.
Met dit voerspoor kan de veestapel onaangetast blijven. Voorwaarde is wel dat de focus ligt op fosfaatarm voer en op mest. Met efficiëntie op bedrijfsniveau moet je je niet willen bemoeien. Dat kun je aan de boeren zelf overlaten en het leidt maar af van voer en mest.
Zonder verplichting werkt het niet. Het voerspoorconvenant van 1997 heeft bij gebrek daaraan haast niks opgeleverd. Boeren hadden geen trek in het duurdere voer en de fabrikanten geen zin om het aan te prijzen.
De sleutel om de veehouderij uit de gevarenzone te houden ligt ook nu dus weer bij de voerjongens. Bij Productschapsverordening moet het fosfaatgehalte in mengvoer omlaag. Wat dan alleen nog overblijft is de lastige klus om de leveranciers van bijproducten onder controle te krijgen. De tijd dringt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Wat een gelul weer en bijna iedereen papagaait elkaar weer na. De feiten zijn dat de (zand)grond het kritieke punt allang is gepasseerd waarbij de opbrengsten allang aan het terug lopen zijn vanwege te weinig mest. Dit zal iedere boer c.q. deskundige bevestigen. Er wordt kunstmatig een mestoverschot gecreëerd, door simpelweg de normen iedere keer te verlagen. Het mestbeleid is op deze manier een heel smerig spelletje geworden om de ( intensieve) veehouderij op een koude manier te kunnen saneren. Tering ambtenaren zijn het, een stelletje criminelen. Niks meer en niks minder.

 • no-profile-image

  mark

  Stuifboer, de spijker op zijn kop!

 • no-profile-image

  Realist

  Helemaal eens met de reacties!!!!!
  Men praat over duurzaam maar men maakt alles kapot! De slinger is veel te ver door geslagen. Men is zwaaaaaar aan het onderbemesten! Men moet proberen om het optimale uit de organische te benutten!!!!!! Er staat een grote ramp voor de deur als men in deze heillo weg door gaat. Men moet die gekken genadeloos aan pakken voordat het leed is geschied. Goede bemesting met een goede waterbeheersing is de basis voor het resultaat! Op de lichtere gronden reed men bovengronds koeiendrijfmest op een pas ingezaaide percelen, dit om verstuiving te voorkomen. Het is te idioot voor woorden dat dit niet meer mag! Hou de geld wolven en criminelen buiten de deur, die dit aan het verpesten zijn!

Of registreer je om te kunnen reageren.