Home

Achtergrond 3 reacties

Samenwerken? Moeilijk!

Mestverwerking eist samenwerking. Dat zit varkenshouders nu net niet in de genen.

Afgelopen winter is mest afgezet voor rond €30 per kuub. Dat betrof maar een klein deel van de mestmarkt, want het gros van de varkenshouders heeft een zeer ruime mestopslag en kan in het goedkope seizoen leveren. De prijs ligt nu rond €17 en zal gezien het weer nog zakken. €15 komt in zicht. Iedereen blij. Over tot de orde van de dag?
Vergeet dat maar. Op vleesvarkensbedrijven gaat met de mest meer geld weg dan afschrijving van de stal kost. Een structureel zeer ongezonde situatie. Gezien de lage marges op droogvoer-bedrijven (Agrovision zal ergens bij €65 per plaats uitkomen) betekent dat over en uit voor een heel aantal mesters. Maar dat maakt nog lang geen eind aan het mestoverschot. Hoe je het ook wendt of keert, de varkenssector zal deels aan de mestverwerking moeten.
Coppens Diervoeding maakt zich hard voor het Aqua Purga-systeem. Hierbij liggen investeringen en risico’s bij derden. Kort door de bocht: leg een betonplaat aan, organiseer 25.000 kuub in de directe omgeving en je mest is weg voor €10,50 per kuub. Nu hebben verwerkingskosten de neiging hoger uit te vallen dan geraamd en opbrengstprijzen voor de geproduceerde stromen vallen nooit mee. Ga eens uit van €12 per kuub. Ook dan zit je structureel onder die €15 die in de distributie als ondergrens geldt. Doen dus?
Het beroerde is dat de installaties zo’n 25.000 ton verwerken. Er is dan samenwerking nodig van vier of vijf grotere varkens-houders. Samenwerking zit dat type ondernemers niet echt in de genen. Het onderling wantrouwen begint al bij de randinveste-ringen. Stel die op €25.000. De ervaring leert dat de samenwer-kers meer bezig gaan met bedisselen of die eenmalige kosten van een euro per kuub terugkunnen naar 90 cent, dan met investeren in de relatie. Maar dat is natuurlijk onzinnig. Het enige wat het oplevert is dat de kiem voor het opblazen van de samenwerking gelegd wordt. Echt samenwerken begint met onderling vertrouwen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Robert je laatste zin is een waarheid als een koe. Uit ervaring weet ik hoe het werkt, je begint je samenwerking met je collega onder het mom van alles op papier (eerlijk delen) en aan het eind van de rit (jaar) even de koppen bij elkaar en op en af tellen en dan of vangen of bijpassen. zover ben ik nooit gekomen, op de avond van afrekenen eenvoudig de cijfers en de fles op tafel en de papieren met cijfers oppervlakkig door genomen en gezegd "Wat telt geld of vriendschap". Resultaat papieren in de openhaard en de fles in de glasbak. De beste actie ooit genomen, na 40 jaar nog vrienden. Met een vriend doe je geen zaken, een vriend help je uit de shit. wie met die gedachte een samenwerking ingaat komt nooit bescheten uit, wie er in gaat met de gedachte er het maximale uit te halen, verliest op termijn alleen maar.

 • no-profile-image

  Woopie

  Het gaat er nog van komen dat mestverwerking uit den boze is.
  En het is nodig.
  Door deze verspreiding op het land, komen vele ziektes in het land.
  Hopelijk neemt U hier goede nota van..?
  Ja, dus steek de "koppen"nog maar eens bij elkaar!

 • no-profile-image

  AGRARIER

  Woopie, een dagje naar een kliniek en je laten onderzoeken is ook niet moeilijk. Je lijkt wel geestelijk niet alles op orde te hebben, misschien stukje biefstuk eten en je ziet de wereld weer een stuk beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.