Home

Achtergrond

SAP-advies achter de koe

Veehouders weten dat de stierkeuze cruciaal is om hun fokdoel te realiseren. Selecteren op basis van feiten geeft de beste resultaten. Sommige veehouders willen graag extra ondersteuning van een deskundige, iemand die ter plekke achter de koe meekijkt.

Feiten zijn de basis

‘Het toelichten van het SAP- of stieradvies achter de koe is nieuw’, legt Nico uit. ‘We combineren de bedrijfsinspectie steeds vaker met het advies achter de koe. Veehouders zien dan met eigen ogen dat SAP de verbeterpunten per koe perfect in beeld heeft en daarbij de juiste stieren heeft gezocht. Hierbij is ook rekening gehouden met exterieur, afstamming, gerealiseerde productie, uiergezondheid en melksnelheid. De feiten als basis, dat is de kracht achter dit programma.’

Bewust kiezen

Binnen het holsteinras zijn veel mogelijkheden om de juiste stieren te gebruiken. Een groot voordeel van die stieren is dat er heel veel en betrouwbare informatie van is. Soms is inteelt een storende factor. Het SAP-programma kijkt tot zes generaties terug in verband met inteelt en erfelijke gebreken.

SAP onderscheidt zich van alle andere programma’s door bij de advisering op koeniveau rekening te houden met de afstamming, de gerealiseerde productie waaronder ook de gehalten, de uiergezondheid en melksnelheid. Op het dieroverzicht staan de dieren telkens drie keer onder elkaar afgedrukt met drie adviezen per ras. Nico Rietman: ‘Als je samen met de veehouder het advies bespreekt achter de koe, heb je voor het dier per ras de mogelijkheden in beeld.

Lees het hele artikel uit Melkvee100Plus magazine

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.