Home

Achtergrond

Renteverhoging dreigt, euro blijft op hoog niveau

De kans is groot dat een rentestap van de Europese Centrale Bank (ECB) de leenkosten voor de agribusiness vanaf komende maand verhoogt. Eerder bestond nog de hoop dat een hogere rente door de crisis in Japan zou worden uitgesteld, Beleidsmakers van de ECB ontkennen nu dat Japan invloed heeft. Ondertussen loopt de waarde van de euro nog altijd verder op.

Hogere leenkosten komen op een uiterst ongelukkig moment, vindt Julian Callow van de Britse bank Barclays. Investeringen en fusies en overnames zijn belangrijk en lopen bij hoge leenkosten terug. Het economisch herstel is eenvoudigweg te onzeker. De wereldeconomie wordt geplaagd door recordhoge olieprijzen en aanhoudende onrust in de Arabische wereld. Een hogere ECB-rente wordt uiteindelijk doorgegeven aan klanten van commerciële banken.

Tegelijk is de Eurozone verre van stabiel en is Japan als de derde grootste economie van de wereld ontwricht. Dat laatste werd deze week weer eens pijnlijk duidelijk. Portugal zal mogelijk aanspraak doen op tussen de 50 en 100 miljard euro aan leningen en garanties van de ECB. Dat is bijna de helft van de waarde van de Portugese economie.

Het besmettingsgevaar is volgens de zakenbank RBS nog niet geweken. Hoewel de rentes op staatsobligaties alleen in Portugal, Griekenland en Ierland stijgen, is Spanje nog verre van veilig. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde donderdag (24 maart) het kredietwaardigheidsoordeel van 30 Spaanse banken.

Blijkt de vrees terecht te zijn, dan zal de waarde van de euro dalen. Een lagere waarde voor de euro is goed voor de export, maar maakt granen en aardolie relatief duurder omdat deze in dollars verrekend worden. Voorlopig houdt de euro echter opmerkelijk goed stand.

Een euro is nu 1,41 Amerikaanse dollar waard en 0,87 Britse ponden. Daarmee staat de euro op het hoogste niveau sinds begin November.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.