Home

Achtergrond

Radio-actieve straling drama voor Japanse landbouw

De Japanse landbouw is hard geraakt door de tsunami. Een groot deel van de Japanse boeren bevindt zich in Noordoost-Japan, juist het gebied dat door een aardbeving en tsunami geraakt is.

Hoewel nog veel onzeker is, kan de straling die vrijkomt bij (deels) ontplofte nucleaire installaties zo'n 260 km ten noorden van Tokyo een groot productiegebied decennialang buiten gebruik worden gesteld.

De getroffen noordoostelijke regio bestaat uit de prefecturen Akita, Aomori, Fukushima, Iwate, Miyagi and Yamagata. Er wonen bijna 10 miljoen mensen, en circa 20 procent van de rijst die Japan jaarlijks produceert komt uit Tohoku. Het klimaat is er weinig vergevend, en boeren kunnen daardoor anders dan in het zuiden van Japan maar één keer oogsten. Tohoku is bijna zo groot als Nederland.

Specialisten weten niet zeker hoeveel schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Voorlopig is een gebied van 20 km rond het getroffen complex geëvacueerd. Mensen in nog eens een straal van 20 km daarbuiten is gevraagd binnen te blijven met gesloten deuren en ramen.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO legt de risico’s in een document uit. Wanneer atomen desintegreren, in dit geval doordat de koeling van de installatie het begeeft, komt energie vrij: ioniserende straling. De atomen die straling afgeven heten radionucliden. De energie die vrijkomt wordt gehalveerd in een fractie van een seconde dan wel miljoenen jaren, afhankelijk van het type atoom. Bij een nucleaire ramp komen twee radionucliden vrij die als buitengewoon gevaarlijk worden gezien: radioactieve caesium, strontium en radio-actieve iodine. Laatstgenoemde kan ernstige gevolgen hebben voor de volks- en bodemgezondheid, maar kent een betrekkelijk snelle halveringstijd van 20 jaar. De andere stoffen worden voor de helft afgebroken in tenminste 30 jaar. Bij een hoge radioactieve waarde kan land dus tenminste 30 tot 45 jaar onklaar worden.

De ramp in Tsjernobyl vervuilde uiteindelijk 200.000 hectares. Of percelen ernstig besmet raakten, hangt af van de stand van de wind en de vraag of het regent. De meest ernstig besmette percelen waren te vinden in Oekraïne zelf en in het naastgelegen Wit-Rusland. In Nederland zijn volgens een woordvoerder van Wageningen Universiteit geen grote gevolgen geweest, al zijn resten van radioactiviteiten nog recent gevonden bij paddenstoelen.

Om de mogelijke omvang van de ramp voor de Japanse en dan ook mogelijk de Zuid-Koreaanse landbouw te illustreren, kan worden verwezen naar de ramp in Tsjernobyl in 1986. Circa 1 procent van de straling kwam uiteindelijk in het Verenigd Koninkrijk terecht. De regering legde om verspreiding te voorkomen restricties op aan de verplaatsing van schapen. Vlees wordt in bepaalde delen van het Lake District nog altijd getest op de aanwezigheid van radio-actieve caesium.

Mensen worden overigens dagelijks geraakt door ioniserende straling, maar normaliter in ongevaarlijke doses via kosmische stralen, of anders via bepaalde medische toepassingen zoals röntgenapparatuur.

Japan telt circa 1,8 miljoen commerciële agrarische bedrijven. Hier worden echter in Japan alle bedrijven met meer dan 0,75 hectare oppervlakte toe gerekend. Gemiddeld is een Japans agrarisch bedrijf maar 1,9 hectare groot. In totaal is 12 procent van het Japanse landoppervlakte, oftewel 4,7 miljoen hectare, agrarisch in gebruik. Het Noordoosten van Japan, bekend als Tohoku, geldt met het Noordelijke eiland Hokkaido als het belangrijkste productiegebied.

De Japanse land- en tuinbouw is anders dan met name de auto- en elektronicaindustrieën en dienstensector relatief achtergebleven. Subsidies zijn er volgens de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling bijna twee maal hoger dan in de EU, en liefst 7 keer hoger dan in de VS.

Japan produceert op jaarbasis onder andere 9 miljoen ton rijst, 3,5 miljoen ton suikerbieten, 2,7 miljoen ton aardappelen. De Japanse tuinbouw is de enige grootschalig exporterende deelsector, en exporteert vooral naar Zuid-Korea en Taiwan. Japan importeert circa 60 procent van de consumptie gemeten in calorieën. Japan geldt als de grootste importeur van mais. Jaarlijks koopt Japan 16,1 miljoen ton mais. Japan is met een importvolume van 5,2 miljoen ton tarwe de vijfde grootste importeur van tarwe. Japan is tevens de derde grootste importeur van koffie, en de vierde grootste importeur van soja wereldwijd. Japan importeert met name uit de VS en Australië, maar heeft de laatste jaren ook het Zwarte Zee gebied ontdekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.