Home

Achtergrond 9 reacties

Omarm nieuwe technologie

Niet iedereen vindt nieuwe technologie leuk, maar als ondernemer moet je wel.

Het is tegenwoordig doodgewoon dat je je mobiele telefoon na een jaartje inruilt voor een hipper exemplaar met nog meer mogelijkheden. Een smartphone waarmee je met een vingerveeg surft naar Boerderij.nl en vervolgens een berichtje twittert.
Niet iedereen volgt slaafs de laatste technologische mode. Veel boeren moeten niets hebben van zo’n fragiele, complexe smartphone. Zij koesteren hun degelijke, soms meer dan tien jaar oude Nokia. Eentje waarmee je kunt bellen - en verder niks. Moeten ze zelf weten, maar ze doen hiermee zichzelf wel tekort.
Boerderij van deze week staat boordevol met nieuwe technieken. De zeven trekkers in de multi-trekkertest bijvoorbeeld, zijn niet meer zo heel ver verwijderd van autonome robots. En qua bediening vertonen zij grote overeenkomsten met smartphones. Alle onderdelen, van motor, gps-stuurautomaat tot en met de radio, worden door software gestuurd en laten zich alleen nog bedienen via terminals.
Boeren die op het oog hun eenvoudige trekkers over de akkers blijven sturen, leggen het op den duur af tegen moderne trekkers met geïntegreerde volautomatische gps-stuurautomaten. De laatste rijden namelijk veel nauwkeuriger, zo blijkt uit de testmetingen. En met moderne led-lampjes aan iedere spuitdop, is het veel gemakkelijker om te spuiten in de windstille, donkere avonduren.
Nieuwe machines, trekkers en robots zitten boordevol complexe elektronia, maar werken wel slagvaardiger en efficiënter. Collega’s die hierin investeren, kunnen zo tegen een lagere kostprijs werken. Of kunnen gemakkelijker voldoen aan strengere milieueisen voor mest- en gewasbeschermingsmiddelen zonder aan opbrengst in te leveren.
Wie zich afsluit voor nieuwe technologieën heeft daar in de privésfeer weinig last van, maar als ondernemer kom je daarmee op den duur buitenspel te staan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pete

  En als de nieuwe technologie kapot gaat, vuil word of een virus oploopt, is het vloeken en tieren omdat niks meer werkt behalve de oude trekker met 8 versnellingen en handbediende hydrauliek en hef. Of men is blij dat met de oude landlijn telefoon nog niet heeft weggegooid.

 • no-profile-image

  Jonge boer

  Groot gelijk Geert en het gaat ook wel gebeuren. De jonge generatie verdringt op natuurlijke wijze de oude.

 • no-profile-image

  Friedhelm

  Geert, ik zou zeggen "omarm NUTTIGE technologie". In je blog doe je alsof complexe technologie hetzelfde is als efficiente technologie. Als voorbeeld die GPS-trekkers. Je schrijft dat het voordeel daarvan is dat ze nauwkeuriger rijden. Dat laatste, daar gaat het om, niet de manier waarop dat wordt bereikt. Ik kan nog 10 (goedkopere) manieren verzinnen om die ideale lijn 's avonds over een akker te rijden zonder GPS of robottrekkers maar gewoon, zittend op je eenvoudige trekker (bijvoorbeeld met een laser op een mast de ideale lijn op de akker projecteren). Ik ben net als jij ook overtuigd dat op termijn robots het werk weliswaar gaan overnemen, maar je moet wel met beide voeten in de klei blijven staan en nuchter de voors en tegens tegen elkaar afwegen. En altijd kijken of je je doel niet op een simpelere en goedkopere manier kan bereiken.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Helemaal mee eens Friedhelm. Ik werk volledig volgens de KISS metode. Dat staat voor Keep it simpel Stupid! Door de dingen zo simpel mogelijk te houden kan ik bijna alles wat ik aan techniek op mijn bedrijf heb zelf onderhouden vervangen of repareren. Daar bespaar ik een hoop geld mee en ik hoef nooit te wachten op een nerd met van die dikke brilleglazen omdat het weekend of vakantie is of omdat er nog zoveel wachtenden voor mij zijn.

 • no-profile-image

  jos

  wat moet ik met een slimme telefoon
  je zit toch elke dag achter de pc
  zal je net zien kun je 10 dingen met je telefoon, moet je voor het 11e alsnog naar de pc en trouwens printen van bonnen valt niet mee met smartfhone of black blubber of hoe noem je dat??

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Nieuwe technologie omarmen? Blij zonder mobieltje, wordt onder het werk niet gestoord zodat het wel goed gaat. Geen melkrobot, zodat de koeien wel goed worden uitgemolken. Gps op je trekker houd geen rekening met omstandigheden. Nieuwe technologie daar kun je maar 1 ding mee doen: toekijken hoe het heel snel heel erg fout gaat.

 • no-profile-image

  Jeroen

  En in Nijkerk rijden we nog met paard en wagen of niet W Zandbergen, dat alle moderne techniek niet altijd even goed is, ok, mee eens. Maar robot niet goed uitmelken is onzin, nadeel,blokkade van je bedrijf, want bij uitbreiding moet je toch behoorlijk inversteren, dat zie ik wel als een negatief punt van een robot.

 • no-profile-image

  Han

  Geert ook ik omarm nieuwe technologie. Maar weet uit ervaring dat het niet altijd rendabeler is dan het oude vertrouwde. Deze laatste is doorgaans goedkoper in aanschaf en gebruik. Om de nieuwe rendabel te maken is weer een bedrijfsvergroting nodig en die kost weer een extra afspraak bij de bankdirecteur. Deze laatste heeft bij iedere vernieuwing omzet vergroting, dat is redelijk duidelijk.
  Neemt niet weg dat de nieuwe hebbedingetjes best leuk zijn en perslot Gemak dient de Mens, tevens maken al deze hebbedingetjes de economische groei mogelijk.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Geert deponeert hier weer een aantal stellingen maar helaas ontbreekt ook nu weer de onderbouwing. Waar is de meeropbrengst van de 100 % rechte gps rijen tov 98 % recht dmv markeurs ? Leg eens uit dat het zoveel makkelijker is met ledlampjes onder iedere spuitdop i.p.v. een paar goeie halogeenpitten ? OK je kunt wat beter zien dat er een dop verstopt zit maar verder ? Geef mij eens een berekening die aantoont dat trekkers die "boordevol complexe electronica" zitten, slagvaardiger en efficienter werken ? Daarbij ook nog even de kostprijs verlagen ??? En niemand zet zichzelf buitenspel door wat conservatiever te zijn mbt electronica.Sterker nog: Als door een hele kleine storing al je terminals van je hypermoderne trekker op zwart gaan, dan sta je buitenspel. En eigenlijk kan de techniek het nog niet winnen van de "ouderwetse" methode gezien het feit dat er maar weinig mensen zijn die ondanks dat men RTK GPS heeft, de markeurs van de zaaimachine sloopt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.