Home

Achtergrond

Olie- en gasmarkt stabiel op hoog niveau

De olie- en gasprijs is verder opgelopen door de aanhoudende onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is op weekbasis 3 dollar gestegen tot bijna 115 dollar (82,2 euro). In Libië dreigt een intern conflict nog steeds te ontsporen tot een bloedige burgeroorlog. Libië geldt als een grote olieleverancier voor met name Europa.

Hoewel de gasmarkt regionaal is, heeft de olieprijs toch invloed op de gasprijs. Vaak zijn gas en olie substituten van elkaar. De prijs van een kuub agrobudgetgas lag eind vorige week op 25,3 cent. Dat is 0,4 cent meer dan een week eerder. De prijs ligt op de spotmarkt 0,5 cent lager. Analisten benadrukken dat de prijsfluctuatie vooral op emotie is gebaseerd: het aanbod gas is nog altijd afdoende.

De elektriciteitsprijs voor levering basislast is op de termijnmarkt toegenomen van 64,6 tot 65,76 euro per MwH. Temperaturen lopen wat op, wat het eerste de gasprijs kan drukken. Hierdoor kan de sparkspread verbeteren. De sparkspread is voor bezitters van een WKK het verschil tussen de kosten van inbreng van gas en de opbrengst van de verkoop van elektriciteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.