Home

Achtergrond

Nieuwe stal Friesland voorbereid op toekomst

Scharnegoutum – Op het melkveebedrijf van de familie De Jong in het Friese Scharnegoutum verrijst een ligboxenstal met 400 plaatsen en een apart gebouw met melk- wacht en separatieruimtes.

Scharnegoutum – Op het melkveebedrijf van de familie De Jong in het Friese Scharnegoutum verrijst een ligboxenstal met 400 plaatsen en een apart gebouw met melk- wacht en separatieruimtes. Momenteel telt het bedrijf 280 melkkoeien maar bij de bouw is rekening gehouden met groei. Het milieu, dierenwelzijn en openheid staan centraal. ”We noemen het wel het glazen huis”, aldus Herman de Jong. ”Als de carrousel draait, kunnen mensen dat vanaf de weg zelfs zien.” Het complex is in augustus af.
Foto Alex J. de HaanWarnsveld – Aannemersbedrijf Nacap is druk in de weer met het aanleggen van twee nieuwe gasleidingen van Ommen naar Angerlo. De gasleidingen, bieden ongeveer 67 kilometer lang met een diameter van 1,2 meter, zijn onderdeel van de nieuwe noord-zuidverbinding die Gas-Unie aanlegt tussen Noord-Oost Groningen en Zuid-Limburg. Bij melkveebedrijf Berends in Warnsveld gaat zo’n 5 hectare op de schop. ”We hebben er niet veel ongemak van ”, vertelt Rick Berends. ”Daarbij krijgen we een reële vergoeding.”
Foto Sjef Prins

Finsterwolde – Stagiaire Sabrina helpt op de boerderij van Hemmo Bolhuis in het Groningse Finsterwolde bij het aflammeren. Deze keer is het een drieling, een relatief kleine worp. Bolhuis heeft dit jaar zo’n zeventig tot tachtig schapen gehad met een vier- of vijfling. De ’lammeroogst’ stijgt zo flink door de inzet van een ram met het Boorola-gen. Dat is een natuurlijk vruchtbaarheidsgen, afkomstig uit Australië.
Foto Koos van der Spek

Bant – Trekkers draaien op de kopakker om de voorjaarswerkzaamheden voort te zetten, terwijl het verkeer op de erachter gelegen A6 in een heel ander tempo de bestemming bereikt. Door het mooie weer veroorzaken de manoeuvres stofwolken. De rechter trekkerbestuurder is loonwerker Jaap Feenstra uit Tollebeek, die uien zaait voor akkerbouwer Germ Gerbrandij. Net als collega-zaaiers is Feenstra zeer tevreden over de omstandigheden aan het begin van dit seizoen.
Foto Petra Vos

Voerendaal – Loonwerkbedrijf Steinbusch uit Voerendaal injecteert varkensmest bij fruitteeltbedrijf Costongs. De smalspoortrekker (Fendt 211) trekt een tank met injecteur door het perenperceel. Vrijwel alle percelen worden bemest met varkensmest. ”Telers hebben het liefst koeienmest, maar daarvan is de kans op verstopping groter. We gebruiken fijnere apparatuur dan op akkers en koeienmest bevat meer voerresten.” De basisbemesting vindt plaats tot de bloei, of kort erna.
Foto Twan Wiermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.