Home

Achtergrond

Melkveebedrijf in Friesland

In het Friese Tjalleberd, vlakbij Heerenveen, staat een melkveebedrijf van ruim 57 hectare. De boerderij heeft twee woningen, een ligboxenstal, jongveestal, kapschuur en twee mestsilo's.

De boerderij is eigendom van een verzekeringsmaatschappij en werd verpacht aan een melkveehouder, zegt Maurits Flapper van makelaarskantoor Renkema & Flapper. De veehouder is om gezondheidsredenen gestopt en de eigenaar wil de boerderij nu verkopen. Het bedrijf heeft een grote huiskavel van 44 hectare. Ruim 12 hectare ligt 600 meter van de boerderij, aan de overkant van de weg.

De kwaliteit van de grond is goed. Het is humusrijke zandgrond die ook geschikt is voor de teelt van akkerbouwgewassen. Eén perceel bestaat uit veengrond. Ruim 15 hectare is tot eind 2011 verhuurd. De boerderij is in 1976 gebouwd. De woning is een semi-bungalow met aanbouw. Later is er op een naastgelegen perceel een tweede bedrijfswoning gebouwd. Deze woning is tot 31 juli 2014 verhuurd.

De bedrijfswoning heeft een lichte woonkamer, woonkeuken, vier slaapkamers, douche en bijkeuken. Eén slaapkamer is op de begane grond. De tweede woning is gebouwd in 1987. Deze heeft een woonkamer, woonkeuken, drie slaapkamers, douche, aangebouwde bijkeuken en garage. De woning heeft een geïsoleerd dak met keramische pannen en dubbel glas.

De bedrijfswoning is via de garage verbonden met een stal van circa 15 bij 27 meter. Hierin staan de kalfkoeien en is ruimte voor circa 35 kalveren. In deze schuur is ook de melkstal (2 x 8 visgraat melkstal), melktank (7.200 liter) en de wachtruimte. Hiernaast staat de ligboxenstal. Deze is circa 25 bij 53 meter. Hierin is ruimte voor 100 melkkoeien en 48 stuks jongvee. De stallen en inrichting zijn niet nieuw, maar een melkveehouder kan hier aan de slag zegt Flapper. Als de nieuwe eigenaar echter meer koeien wil melken is dat ook mogelijk. Op dit bedrijf kunnen 200 melkkoeien en 140 stuks jongvee worden gehouden, op basis van de milieuvergunning, aldus het makelaarskantoor. Daarnaast is er nog een veldschuur van 24 bij 13 meter (bouwjaar 1978). Hierin is de werkplaats, zaagselopslag en ruimte voor machines.

De betonnen mestsilo’s zijn gebouwd in 1976 en 1988. Een is niet overkapt, de andere silo heeft een kunststof drijfdek. In de silo’s is ruimte voor 2.100 kubieke meter mest. Daarnaast is er nog een sleufsilo voor vaste mest.

Het ruwvoer kan in een sleufsilo van circa 7 bij 50 meter en op een ruwvoerplaat van circa 8 bij 45 meter. Daarnaast is er nog een zandplaat voor extra ruwvoeropslag en een silo voor bijproducten. De boerderij wordt verkocht zonder melkquotum of toeslagrechten.

Tjalleberd is met nog geen duizend inwoners niet groot, maar het heeft wel een eigen basisschool. Voor overige voorzieningen is men aangewezen op Heerenveen. De boerderij staat circa 6 kilometer van het centrum van Heerenveen.

Meer informatie: Renkema & Flapper, Maurits Flapper, 0512 – 530 422 of 06 – 513 170 66.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.