Home

Achtergrond

Melkveebedrijf in Baarsdorpermeerpolder

In Noord-Holland staat een compleet melkveebedrijf te koop met circa 47 hectare cultuurgrond. De boerderij heeft een ruime woning met fraaie tuin, ligboxenstal en erf met sleuf-silo's.

Het melkveebedrijf staat in de Baarsdorpermeerpolder, tussen Obdam en Hoorn. De polder is eeuwenoud, maar de verkaveling is uitstekend. De kleigronden liggen rondom de boerderij en zijn voorzien van drainage. ”De grond is tevens uitstekend geschikt voor de bollenteelt”, aldus Dick Waiboer van Klaver Makelaardij. Vanaf het erf ligt er een betonnen kavelpad van 3 meter breed en 200 meter lang naar de percelen achter de boerderij. Aan het eind van het kavelpad liggen nog eens twee paden van 250 meter links en rechts het land in.

In 1976 is gestart met de bouw van de ligboxenstal en is in 1994 uitgebreid. Het eerste deel van de stal is ruim 24 meter breed en bijna 40 meter lang. Het tweede deel van de stal is ruim 20 meter breed en 31,5 meter lang. De stal heeft een mestkelder (2.200 kubieke meter), houten gelijmde spanten, stenen borstwering en damwand profielplaten. De zijgevels zijn voorzien van windbreekgaas (elektrisch bedienbaar). Het dak heeft asbestvrije golfplaten en een open nok met watergoot. In de stal zijn 96 ligboxen voor melkkoeien (2+2 rijig). Daarnaast zijn er 67 plaatsen voor jongvee en droge koeien, een strohok en overige opslagruimte. In de stal zijn vier krachtvoerstations. Voor de ligboxenstal is de gerenoveerde melkstal (2 x 7 visgraat) en het tanklokaal (tank 8.200 liter) met kantoorruimte.

Het melkveebedrijf heeft ruime opslagcapaciteit voor ruwvoer. Er zijn vier sleufsilo’s, hiervan is de grootste 8 x 36 meter. Daarnaast is er nog een sleufsilo van 7 x 32 meter, een van 6,5 x 32 meter en 5,5 x 28 meter. Verder zijn er nog twee kleine sleufsilo’s voor bijproducten van 5,25 x 12 meter. Naast de stal staan vijf silo’s voor krachtvoer en kunstmest.

De goed geïsoleerde woning uit 1978 van circa 554 kubieke meter is goed onderhouden en voorzien van een woonkeuken, woonkamer, vijf slaapkamers, waarvan één slaapkamer op de begane grond, een bijkeuken en berging. Op de eerste verdieping is de badkamer met bad, douche, toilet en wastafel. Op de tweede verdieping is er een zolderberging. In de ruime tuin staat een houten tuinhuis.

Overname van toeslagrechten en het melkquotum is eveneens bespreekbaar. De cultuurgrond wordt tevens aangeboden met circa 42,5 hectare naastgelegen grond, inclusief een te realiseren bouwblok van 2 hectare om een geheel nieuw melkveebedrijf op te richten.

Meer informatie: Klaver Makelaardij, Dick Waiboer, 0226 – 41 40 08, www.klavermakelaardij.nl

'Melkveehouderij staat op kruispunt'

De melkveehouderij staat op een kruispunt. Boeren moeten een keuze maken welke kant ze opgaan met hun bedrijf terwijl de randvoorwaarden allerminst duidelijk zijn, zegt Dick Waiboer van Klaver Makelaardij. Hoe gaat de zuivelmarkt er straks uitzien? Komt er een nieuwe vorm van regulering al of niet in de vorm van dierrechten? De onduidelijkheid kan grote uitwerking hebben op het effect van deze keuzes, zegt Waiboer. “De vraag is bijvoorbeeld of de gekte in de quotummarkt (leasen voor oneconomisch hoge prijzen) zich gaat verleggen naar de markt voor voeraankoop en mestafzet. Wij zien in ieder geval op dit moment dat grond die bij inschrijving wordt verhuurd voor een aantal jaren nu al het twee- tot drievoudige opbrengt van reguliere pacht.”

Melkveehouders moeten desondanks een keuze maken. Willen ze de stal verdubbelen, het bedrijf verbreden of juist nu stoppen? De vele vragen waarmee ze te maken krijgen zijn aanleiding voor Klaver Makelaardij om samen met de Rabobank en WEA Accountants & Adviseurs een bijeenkomst te organiseren. Sprekers zijn; Siem Jan Schenk (LTO), Mark Voorbergen (Rabobank) en Arno Oostdam (Agrifirm). De bijeenkomst is dinsdag 5 april om 19.30 uur in het Afas Stadion te Alkmaar. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via: www.alkmaar.rabobank.nl/nieuws.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.