Home

Achtergrond

Meer specifieke bewaartests fruit maken

NSure gaat samenwerken met het toonaangevende Plant & Food Research (PFR) in Nieuw-Zeeland. Doel is meer tests te ontwikkelen voor specifieke bewaarbaarziekte van fruitrassen, zegt Monique van Wordragen NSure-directeur. Nsure kijkt daarvoor naar genen van fruit.

Wat voor tests gaat u ontwikkelen?
”We zullen ons als eerste op kiwi’s en appels richten. We willen kijken naar verbruining van bewaring van Jazz-appels. Ook bij kiwi’s kijken we naar bewaarbaarheid van gele kiwi’s in samenwerking met Zespri.”

Wat is het voordeel om juist met PFR in zee te gaan?
”Het onderzoek van Plant & Food Research sluit goed bij ons portfolio aan. We kunnen op die manier sneller specifieke bewaarbaarheidstests ontwikkelen voor meer rassen. Zij willen vooral dat die kennis voor Nieuw-Zeelandse telers beschikbaar komt. We hebben een unieke testmethode ontwikkeld om dat te doen. Het ontwikkelen van nieuwe tests is heel kostbaar en duurt normaliter 1.5 jaar.”

Wat voor specifieke bewaartests biedt u Nederlandse hardfruittelers?
”We bieden voor Nederlandse appeltelers nu rijpheidstests. Daar kun je wel voorspellingen voor bewaarbaarheid uit afleiden, maar dat zijn geen specifieke bewaarbaarheidstests, zoals we die hebben voor Pink Lady of straks Jazz. Nederlandse rassen als Elstar en Jonagold zijn te klein om specifieke tests voor te ontwikkelen. We bieden wel voor perentelers een test om te bepalen hoe gevoelig de partij is voor inwendige bruining.”

Hoe breed zijn uw activiteiten buiten het fruit, aangezien u ook tests gaat doen voor de peensector?
”Fruit blijft onze focus, maar er doen zich soms mooie gelegenheden voor, zoals tests voor bloeizekerheid van potplanten of bewaarziekte bij peen. Dan worden we gevraagd tests te ontwikkelen en is daar financiering voor.”

U bent een jong bedrijf, maar in veel landen actief. Hoe snel groeit NSure?
”Vijf jaar geleden werkten twee mensen voor ons in Nederland. Nu zijn het er vijftien. Onze omzet verdubbelt al een aantal jaar. We hebben testfaciliteiten in Chili, Zweden, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Daar komt Nieuw-Zeeland bij door de transactie met PFR. Dat doen we vaak in de vorm van joint venture of we zoeken een geschikt testlab. In die labs willen we voor die landen bepalen of de tests werken zoals wij verwachten. Dat is ijkonderzoek. Deze labs ontwikkelen geen nieuwe tests.”

Of registreer je om te kunnen reageren.