Home

Achtergrond 177 x bekeken

Meer aardappelen naar Rusland

De aardappelmarkt heeft het dieptepunt bereikt. In februari was de markt in mineurstemming, maar begin deze maand klommen de prijzen voorzichtig weer wat omhoog.

Dit is te zien aan de berekening van de European Processing Potato Index van termijnmarkt Eurex. Die markt is gebaseerd op aardappelprijzen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk en geeft een goed algemeen beeld. Deze index steeg afgelopen week voor het eerst sinds tijden, met €0,20 per 100 kg.

De aardappelprijzen van de beursen Emmeloord en VTA laten eenzelfde beeld zien. Frites noteert hoger aan de bovenkant. De fabrieken hebben vooral behoefte aan betere aardappelrassen. Wat betreft de exportnotering gaat de prijs juist aan de onderkant een fractie omhoog.

De aardappelexport naar Oost-Europa neemt intussen weer toe en dat heeft hogere prijzen tot gevolg. Het kostte Nederlandse exporteurs de laatste twee maanden moeite om naar Rusland te exporteren vanwege het koude weer in dat land. Zo zorgde ijsvorming in Sint-Petersburg voor grote problemen. Daardoor was transport over de Oostzee lange tijd een lastig verhaal.

Nu de ergste kou verdwenen is, kunnen exporteurs Rusland weer gemakkelijker bereiken. Dat is gunstig, want de Russische vraag naar aardappelen is nog altijd goed. De reden daarvoor is de droogte die in Rusland heerste. Daardoor kon dit land zelf veel te weinig aardappelen produceren en moet het veel importeren.

prognose:

hogere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.