Home

Achtergrond 4 reacties

Maak die grote stal nou mooi

Megastallen zijn omstreden. Een fraaie aanblik verkleint alvast de weerstand.

In Duitsland, in Nedersaksen, lopen boeren en burgers te hoop tegen de plannen voor een stal met 3.200 koeplaatsen en de mogelijkheid te verdubbelen naar 6.400. Dat is een melkveebedrijf dat 80 keer zo groot is als het gemiddelde Nederlandse.

Ruim 6.000 koeien op één bedrijf is voor onze begrippen veel, maar wie een beetje in de wereld rondkijkt, valt er ook weer niet ook steil van achterover. Er zijn in de VS ook bedrijven met 10.000 en 20.000 melkkoeien. Ondertussen heeft Nederland ook bedrijven met 500 koeien en meer en worden plannen gemaakt voor stallen met 900 en ook enkele duizenden koeien. Ook in de varkenssector zijn enorme bedrijven aan het ontstaan. Als je het aan de ondernemers in de sector overlaat, zijn locaties met zeg maar 20.000 vleesvarkens echt geen bovengrens.
Van deze aantallen schrikt de burger, dus bemoeit die zich ermee. Geen wonder ook dat staatssecretaris Bleker vindt dat gezinsbedrijven zich wél moeten kunnen blijven ontwikkelen, maar dat óók een bovengrens nodig is. Nederland is geen Polen, Rusland of Amerika, zegt Bleker.

Over wat mega is wordt al getwist; de vraag of mega nou slecht of juist goed is voor milieu, dierenwelzijn en volksgezondheid zorgt al helemaal voor een scheiding der geesten. Vooral volksgezondheid wint aan gewicht.

Maar waarmee boeren om te beginnen op korte termijn goodwill en dus draagvlak kunnen kweken, is met de inpassing van hun gebouwen in het landschap. Er staan in Nederland grote stallen die er in de ogen van boer én burger mooi uitzien en fraai zijn ingepast in het landschap. Daartegenover zijn er ook lelijke waarmee de buurt en passanten begrijpelijk niet blij zijn.

De rationele ondernemer en de vakman willen op dit punt nog wel eens een blinde vlek hebben. Laat ze daarom (landschaps)architecten inhuren, en op eigen initiatief verder gaan dan wat ze op dit punt minimaal moeten doen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Leo ik ben niet tegen Grootschalige dierhouderij en grootschalige landbouw in zijn algemeen. Helaas is Nederland hier echt te kleinschalig voor. Hier komt bij dat nog niemand mij heeft kunnen voorrekenen dat Mega bedrijven >echt< goedkoper produceren en hoeveel procent dat dan wel is. Als wij praten over de schaalvoordelen en dan naar bv. Amerika of Australie wijzen vergeten we dat de kosten voor land, arbeid energie totaal afwijken van de onze. Hier komt nog bij dat Nederland liever werkelozen betaalt voor niets doen, dan deze kosten te verlagen, door deze mensen in te schakelen bij de voedselproductie op een wijze die onze burgers graag zien en waarvoor bij goede marketing in West Europa een markt voor is met kosten dekkende prijs. helaas boeren maken liever ruzie met de burger, omdat ze de slag om de wereld markt willen winnen en die is met onze hoge kosten >nooit< te winnen als we als boer onze producten niet bijna gratis afleveren. Laten we energie stoppen in nieuwe wegen waarbij zowel de boer als de burger in Nederland aan zijn trekking komt inplaats van constant te vechten over wie gelijk heeft. Het gaat nie tover gelijk hebben, maar over gelijk krijgen en die strijd wordt op democratische gronden door boeren altijd verloren.

 • no-profile-image

  joop bleker

  jongens jongens maak nu eens geen ruzie, maar zorg eens dat de boer weer zijn boterham kan verdienen met een paar varkens op stro, er is geen mooier boeren dan dat, en geen boer die dat niet zou willen maar dat gaat eenmaal niet want de prijs word bepaald door de mannen met de dikke mercedes dus kortom de vleesprijzen moeten drastisch omhoog zodat het weer eens gewaardeerd word dat we een stukje vlees op ons bord hebben, daarbij doen de boeren al heel veel om het welzijn te verbeteren,en het vee verteld echt wel of dat het hun naar de zin is, ook in de (megastallen), nog even en de paarden lopen met sandalen aan omdat de straat zo hard is, dus communiceer eens fatsoenlijk i.p.v. dit gezanik daar schiet niemand iets mee op. Dit was trouwens wel een hele lange zin, de groeten.

 • no-profile-image

  amerikaanse

  minimaal 50 koeien en maximaal 500 koeien afhankelijk van locatie (grond basis) .

 • no-profile-image

  Red Overall

  Leo, heb je geen foto's van mooie en lelijke stallen? Ik denk dat boeren inderdaad gewoon een stal bouwen die optimaal voldoet aan hun eisen voor breedte, hoogte etc. tegen de laagst mogelijke bouw- en operatingkosten net als elke andere ondernemer die iets bouwt op een bedrijventerrein. Maar het bedrijf van de boer staat niet op een bedrijventerrein (waarom eigenlijk niet?) maar in de natuur, dus moet je daar ook rekenschap van geven. Al was het maar omdat degene die uiteindelijk betaalt, de burger, dat wil. En wie betaalt bepaalt! En als je imago en daarmee je license to produce je wat waard is, doe dat dan pro-actief en wacht niet tot de burger je via de politiek daartoe dwingt.

Of registreer je om te kunnen reageren.