Home

Achtergrond

Koper frites afwachtend

Het aanbod fritesgeschikt is krap. Verwerkers draaien volop, maar beperken zich daarbij zoveel mogelijk tot het inzetten van contractpartijen en voor de huidige marktprijs meegeleverde aardappelen uit de meerproductie van de contracttelers.

De aardappelverwerkers begeven zich in de huidige situatie van stabilisering niet graag op de markt voor vrije aardappelen.

Zodra de export aantrekt krijgt meteen de fritesprijs een zet opwaarts, er gaan ook nu fritesaardappelen de grens over. De belangstelling voor aardappelen groeit vooral in Oost-Europa en Rusland. Voor late levering (juni) begint de animo te verflauwen, wat ook te zien is op de termijnmarkt. Men wacht even af wat het weer in het voorjaar brengt.

In België bleven de Bintje-noteringen van Belgapom en PCA/Fiwap ongewijzigd. De fritesnoteringen van de telersbeurzen en telersvereniging VTA zakten alleen iets aan de onderzijde. Dat is toe te schrijven aan mindere partijen fijne Bintjes die op de markt komen.

Prognose prijs stabiel tot stijgend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.