Home

Achtergrond 4 reacties

‘Koeien zijn geen varkens’

Aan de herintroductie van diermeel in veevoer zit een zeer gevaarlijke kant.

‘Kippen en kuikens creperen met miljoenen tegelijk in gruwelijke martelhallen, vetgemeste varkens huilen in modderloze hokjes ter grootte van een voederbak of ze alsjeblieft dood mogen, gekweekte zalmen hangen stoned van de antibiotica in veel te warm water en computergestuurde koeien eten slachtafval met een grasgeur. We laten een herbivoor vlees eten. Wettelijk goedgekeurd.” Dit las ik recent in een van Nederlands bestgelezen kranten, NRC Handelsblad. Een fragment uit een column van een bij velen geliefde cabaretier, Youp van ’t Hek. Dan hoeven we het niet al te serieus te nemen, zeker? Toch wel. Mede door zijn grote invloed op de publieke opinie ging ooit een alcoholvrij biermerk roemloos ten onder.

In de vorige eeuw kregen inderdaad ook koeien diermeel voorgeschoteld. Sinds de uitbraak van de BSE-crisis begin jaren negentig, is dit bij wet verboden. Dat Van ’t Hek hiervan niet op de hoogte was, neem ik hem kwalijk. Hij hoort zich, invloedrijk als hij is, beter te informeren.

Destijds is slachtafval ook voor kippen en varkens uit het menu geschrapt. Maar nu de prijzen voor grondstoffen exploderen en de BSE-crisis is bezworen, wil de EU het verbod weer versoepelen. Daar zijn nuchter bekeken heel goede redenen voor. Niet alleen in het belang van de landbouwsector, maar ook van het milieu. Diermeel is een hoogwaardig eiwit. Doodzonde om dat als biomassa te verstoken. Verwerk je het bijvoorbeeld in varkensvoer, dan scheelt dat miljoenen tonnen aan import van soja, waarvoor de afgelopen jaren duizenden hectaren aan tropische wouden zijn afgebrand.

Maar de landbouwsector moet zich vooraf goed bezinnen op de gevolgen die herinvoer van diermeel in veevoer kan hebben voor de beeldvorming van de landbouw in de maatschappij. Want hoewel hierbij koeien worden uitgesloten, bestaat de kans dat dit niet bij consumenten landt. En alvast een tip voor Youp: varkens zijn van nature omnivoren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Geert. Hebben we weer eens juichend lachend rondgelopen met de kreet "Hoi Diermeel weer in het voer". Youp kan dit feit alleen maar uit de pers gehaald hebben. Nu zitten we weer in de verdediging en moeten we antonen dat er niets mis is met goed behandeld diermeel en dat het de uitbreiding van soya areaal in Brazilië tegen gaat. Goed voor het klimaat dus. Laten we hopen dat de boeren het bekende biermerk niet achter na gaan. De veehouders hebben he tal moeilijk gemoeg en krijgen uit Den Haag nog meer voor de kiezen.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Wie overal angst voor heeft, mist het leven. Ministers deden het pas slecht wanneer ze in de oudejaarsconference niet genoemd werden. Berlusconi heeft veel haters, maar ook aanbidders, zelfs Dutroux krijgt veel fanmail in zijn cel. Een boer houdt beide benen op de grond, vlees wordt al eeuwenlang gegeten, dit in tegenstelling tot Buckler. Youp kreeg pas later spijt van zijn ambassadeurschap van Varken in Nood, het had hem te weinig opgeleverd. Nu draait hij nogmaals deze versleten plaat in NRC.

 • no-profile-image

  Luna

  Nee, goed gezien, koeien zijn geen varkens en ze horen beide in de WEI...
  Basta..

 • no-profile-image

  onno

  Dat vind jij als leek, Luna. Ik vind als professional van niet, ook basta..Ik weet zeker dat mijn argumenten beter zijn dan die van jou.

Of registreer je om te kunnen reageren.