Home

Achtergrond 3 reacties

Klagen oké, maar ’t helpt niet

Klagen lucht misschien wel op, maar leidt af van de hoofdzaak: kostprijs drukken.

Slechte prijzen, duur voer en handelaren, slachterijen en retailers die de winst afromen, erover klagen is al zo oud als de weg naar Rome. Toch zijn er nog steeds varkenshouders, en het gros ervan zit vol plannen.
Ook op dit moment is het een gigantisch klagen in de varkenshouderij. Er zou niks verdiend zijn in de laatste jaren. Maar de Agrovision-cijfers tonen dat het anders ligt. 2010 was zeker niet slecht, zelfs boven het langjarig gemiddelde. De eerste helft was goed, de tweede duidelijk minder. 2011 startte beroerd maar trekt al weer lekker aan.
‘Duur voer, duur voer’, zal iedereen gaan roepen. Ach, voer was wel vaker op dit prijsniveau, om daarna toch weer onder de €20 te zakken terwijl alle profeten bezwoeren dat dat niet zou gebeuren. What goes up must come down. In de Chinese graanschuur regent het alweer en in de VS ligt een wetsvoorstel dat de subsidies op bio-ethanol de nek omdraait. De dalende dollarkoers helpt ook nog. Duurt nog een paar maanden, maar het gaat de goede kant op.
En wat doet dat dure voer buiten de hardcore varkenslanden Nederland, Duitsland en Denemarken? Gebrek aan cash leidt tot sluiting van de bedrijven in het oosten. Eenmaal dicht blijft dicht, leert de ervaring. Hongarije heeft nog maar 20 procent van de varkens die er voor de EU-aansluiting waren. En bedenk dat de Brazilianen akkerbouwers zijn. Duur graan gaat snel op export en niet de varkens in. Dat biedt kansen.
Moet je dan niet nadenken over de toekomst? Tuurlijk wel. Domweg doorproduceren is ook niet goed. Maar zet je in op boer blijven, doe dan wat anders dan continu klagen. Sein je bankier tijdig in dat liquiditeitsproblemen dreigen en doe verder waar je goed in bent: kostprijs drukken. Want uiteindelijk neigt de opbrengstprijs altijd naar de kostprijs van de goedkoopste aanbieder. Alleen die houdt bestaansrecht. Alle mooie verhalen van stoppers ten spijt: vaak draaide het bij hun in de kern om een te hoge kostprijs waardoor onvoldoende snel is afgelost.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  Je wens wordt al ingewilligd Robert, er wordt steeds minder geklaagd, er komen steeds minder reacties op artikelen die over de financien in de varkenshouderij gaan. Ik weet alleen niet of dat een goed teken is!

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Robert snapt zijn eigen stuk niet. Klagen dat klagen geen zin heeft, maar geen reden geven hoe het dan wel zou moeten. Op de (meeste) reacties wordt niet ingegaan, als er wel op ingegaan wordt is daarmee niets te doen. Geen wonder dat er steeds minder reacties komen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Domweg doorproduceren heeft geen zin schrijft Robert, klagen ook niet. Daarom kan gas terugnemen en her-oriènteren wel eens goed zijn. Tunnel-visionisten zijn er al genoeg!!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.