Home

Achtergrond

KWS en Van Rijn uit elkaar om zich te richten op kernactiviteit

In 2008 startten KWS en Van Rijn een gezamenlijk bedrijf voor het kweken, produceren en vermarkten van pootaardappelen. Dat bedrijf komt nu volledig in handen van KWS. Het betekent voor Van Rijn dat het afscheid neemt van het kweken van pootaardappelen.

KWS en Van Rijn gaan na drie jaar samenwerking in de aardappelveredeling weer uit elkaar. Beide bedrijven willen zich richten op hun kernactiviteit. Voor KWS is dat het veredelen van gewassen en voor Van Rijn is dat het verhandelen van consumptieaardappelen, groenten en fruit.

De samenwerking begon op 1 juli 2008 met de oprichting van het pootaardappelbedrijf Van Rijn-KWS. De bedrijven waren ieder voor de helft eigenaar van de joint venture. Per 1 april dit jaar wordt KWS volledig eigenaar van het pootaardappelbedrijf. Het nieuwe dochterbedrijf gaat KWS Potato heten.

De oprichting van Van Rijn-KWS in 2008 was een logische stap. KWS kweekt sinds 1920 aardappelen via dochterbedrijf Ragis. In 1987 ging Ragis samenwerken met het Duitse kweekbedrijf Saka. Maar in 2007 kwam de samenwerking tot een einde. Het familiebedrijf Saka had moeite de zeggenschap te delen. KWS verloor daarmee een belangrijke toegang tot de internationale pootgoedmarkt en wilde dat herstellen door de samenwerking met Van Rijn.

Andersom was KWS ook voor Van Rijn een interessante partner. KWS is een kapitaalkrachtige onderneming met een grote onderzoeksafdeling. Het kweken van aardappelen is kapitaalintensief. Het kost jaren om een interessant ras te kweken. Bovendien worden tegenwoordig DNA-onderzoek en merkentechnologie ingezet. Dit is duur. Voor Van Rijn betekende de samenwerking dat het bedrijf gebruik kon maken van de faciliteiten van KWS.

De joint venture Van Rijn-KWS startte in 2008 met een omzet van 30 miljoen euro. Die was in boekjaar 2009/2010 gedaald naar 25 miljoen euro. KWS schrijft de daling toe aan de lagere pootgoedprijzen in dat seizoen.

Per 1 april dit jaar neemt KWS alle aandelen in het pootaardappelbedrijf over van Van Rijn. Het betekent voor Van Rijn afscheid van de pootgoedsector. Het handelsbedrijf blijft actief in consumptieaardappelen, groenten en fruit. De enige samenwerking die overblijft is dat Van Rijn bij haar consumptie-aardappeltelers de rassen van KWS onder de aandacht brengt.

Met deze nieuwe stap doen KWS en Van Rijn wat veel bedrijven doen die opereren in markten met veel concurrentie. Ze specialiseren om efficiënter te werken. KWS blijft zich alleen bezig houden met veredeling. Van Rijn richt zich op de handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.