Home

Achtergrond

Japanse vloedgolf spoelt waarde aandelen weg

Een mogelijke nucleaire ramp in Japan veroorzaakt paniek op de aandelenbeurzen wereldwijd. Zelfs op de Nederlandse AEX was het gebrul van de beren te horen.

Ook de prijzen voor agrarische grondstoffen en energie zijn fors gedaald, waarmee ook de beurswaarde van agrarische bedrijven flink negatief is bijgesteld. Kunstmestconcern Yara International verloor op weekbasis bijna 9 procent.

Ook trekkerbouwers, agrichemie-producenten en handelshuizen in agrarische grondstoffen verloren terrein. Normaal zijn lagere graanprijzen goed nieuws voor vleesbedrijven als Smithfield Foods en Tyson. Omdat de varkensvleesexport op Japan juist aantrok en de economie aldaar nu een klap krijgt, wordt echter voor de afzet gevreesd. Ook zij leverden dus waarde in. Binnen de AGD-index springt overigens Dole Foods eruit, maar dit heeft niets met Japan te maken. De bananenhandelaar publiceerde teleurstellende kwartaalcijfers.

Trekkerbouwers Case New Holland, John Deere en Agco (bekend van Fendt, Valtra en Massey Ferguson) presteerden sinds maandag het beste. Het is cynisch, maar in feite kan de wederopbouw van het noordoosten van Japan een scherp aantrekkende vraag naar bouwmachines betekenen. Zakenbank Goldman Sachs verlaagde vorige week nog het advies voor het aandeel Agco van ”kopen” naar ”neutraal”, maar draaide deze stap nu terug.

Analisten schrijven dat de Japanse economie door de opkomst van China en India niet meer de betekenis heeft voor de wereldeconomie die het ooit had, dus zal de paniek over gaan en een deel van de waarde de komende weken vermoedelijk terugkeren. De AEX maar ook de NYSE en de DAX waren sinds september toch bezig met een indrukwekkende opmars. De Amerikaanse regering stelde na de tsunami de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie zelfs positief bij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.