Home

Achtergrond 233 x bekeken

In VS woedt gevecht over wie de baas is over voedsel

In Amerika is een discussie losgebarsten over voedselsoevereiniteit. De aanleiding is de invoering van de Food Safety Modernization Act eind vorig jaar. De federale wetgeving beoogt de voedselkwaliteit in de VS te verbeteren.

De voorstanders van de strenge wetgeving melden dat jaarlijks 48 miljoen Amerikanen ziek worden van voedsel. Daarvan overlijden enkele duizenden mensen. Nationale wetgeving moet er voor zorgen dat minder mensen ziek worden van of sterven door slecht voedsel. Tegenstanders van de nieuwe wet stellen dat de voedselvoorziening volledig in handen wordt gelegd van de federale overheidsdienst Food and Drug Administration (FDA). Kleine lokale boeren en voedselproducenten hebben moeite te voldoen aan de vele eisen die worden gesteld.

De gemeenteraad van Sedgwick in de Amerikaanse staat Maine heeft een eigen antwoord geformuleerd op de Food Safety Modernization Act. De gemeenteraad heeft een verordening aangenomen waarin Sedgwick zichzelf voedselsoeverein verklaart. De verordening bepaalt dat iedere burger het recht heeft te kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel. Federale of staatsregels die dat verhinderen zijn nietig verklaard, meldt de gemeente in de verordening.

Volgens Amerikaanse media is het een unicum dat een gemeente zichzelf voedselsoeverein verklaart en de wetten van de federale overheid of de staat over voedselveiligheid ondergeschikt verklaart aan een gemeentelijke verordening. Gewoonlijk bepaalt de FDA welke voedingsmiddelen mogen worden verkocht en aan welke kwaliteitseisen voedsel moet voldoen.

In de verordening van Sedgwick staat dat boeren hun gewassen zelf mogen verkopen aan de lokale bevolking in kraampjes, aan huis of op boerenmarkten. "Voedingsmiddelen, bewerkt of onbewerkt, die rechtstreeks van de producent naar de consument gaan, hoeven niet te worden gekeurd en er zijn geen vergunningen voor nodig. Zo krijgen de burgers van Sedgwick de maximale toegang tot voedsel. Dat is een recht van iedere burger."

Andere gemeenten in Maine, zoals Penobscott, Brooksville en Blue Hill, bereiden een soortgelijke verordening voor als Sedgwick heeft aangenomen. In de Amerikaanse staat Vermont hebben belangengroeperingen zich gebundeld in de Vermont Coalition for Food Sovereignty, om lokaal geproduceerd voedsel te beschermen. Zij stellen dat iedere burger het recht heeft om zelf te bepalen wat voor voedsel hij of zij wil eten. "De FDA mag dat niet voor ons bepalen. Voedselvrijheid is een fundamenteel recht van ieder mens."

Of registreer je om te kunnen reageren.