Home

Achtergrond

Hugo de Vries, Nederlandse grondlegger mutatietheorie

Hugo de Vries (1848-1935) geldt als de grondlegger van de mutatietheorie in de genetica. De begrippen mutatie en gen worden aan De Vries toegeschreven.

De hoogleraar plantkunde aan de Universiteit van Amsterdam was één van de herontdekkers van de geneticawetten van Mendel.

Hugo de Vries had sinds 1889 geëxperimenteerd met het kweken en kruisen van planten zoals aster, chrysanten en viooltjes. Hij concludeerde dat het karakter van een plant was opgebouwd uit bepaalde eenheden, het erfelijk materiaal.

In 1901 en 1903 schreef De Vries de twee delen van het boek ’Die Mutationstheorie. Hij stelde in dat standaardwerk dat nieuwe soorten met sprongen konden ontstaan in plaats van met zeer kleine stappen, zoals Darwin beschreef.

Niet alle door De Vries beschreven mutaties waren juist, bleek uit nader onderzoek. Veel veranderingen bleken uit een normale vererving van eigenschappen en genen verklaarbaar. Bij zelfbestuivers zat De Vries wel op het juiste spoor.Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.