Home

Achtergrond

Het blijft oppassen

Maatregel 1 tegen mkz-ellende luidt: hou het buiten de deur. Er is wel winst geboekt.

Maandag is het tien jaar geleden dat mond- en klauwzeer Nederland trof. De uitbraken sloegen diepe wonden in de samenleving; 260.000 meestal gezonde dieren werden geruimd. In deze Boerderij laten we drie veehouders met hun zelfgeschreven herinneringen aan het woord. De drie komen met sobere, heldere stukjes; zonder franje, maar met een enorme lading. Drie uitspraken: ‘Ik kan nog steeds niet tegen het gezicht van Brinkhorst’ (Rijk van Maanen, Lunteren), ‘Het is de zwartste periode uit mijn boerenbestaan’ (Rinus IJzerman, Onderdendam) en ‘Ik ben naar de drogist gegaan en heb kalmerende middelen gekocht’ (Elly Doeser, Noordbroek).
Met name het ruimen van complete, gezonde melkveestapels kwam hard aan. Uit die periode galmt nog steeds een ‘dit nooit meer’ na: ‘nooit meer ruimen op zo’n grote schaal’.
Vraag is nu of op dat punt winst is geboekt. Het ziet er naar uit dat een volgende uitbraak minder desastreus zal uitpakken dan die van 2001. Ten eerste is er een nieuwe test die dagen eerder bevestigt of een verdenking ook echt een besmetting is. Die vier dagen winst kan worden gebruikt om verspreiding tegen te gaan; al moet gezegd dat ook vroeger bij ernstige verdenking de uitslag van de test niet werd afgewacht. Hoe dan ook, er is tijdwinst.
Verder zullen ruimingen zich beperken tot besmette bedrijven plus degene die er minder dan 1 kilometer vandaan liggen. Preventieve vaccinatie zal van de EU eerder mogen en leidt niet meer tot ruimen. Een uitbraak nu zou een kleinere impact hebben dan die van 2001.
Hoe dit alles bij een onverhoopte uitbraak gaat uitpakken, is natuurlijk de vraag. Er is een gezegde dat beweert dat generaals altijd bezig zijn de vorige oorlog te winnen. De parallel met de aanpak van een MKZ-uitbraak dringt zich op. Het virus heeft zich eerder erg onvoorspelbaar getoond. Eerst en vooral blijft daarom preventie aan de poort belangrijk. Hou MKZ buiten de bedrijven, en buiten Nederland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.