Home

Achtergrond

’Handelsdeal Mercosur einde rundvleessector EU’

Brussel – De rundvleessector in de EU stort volledig in als een vrijhandelsverdrag wordt getekend met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, waartoe onder meer Brazilië en Argentinië behoren.

Dat meldt Copa-Cogeca, de belangenorganisatie voor agrariërs en coöperaties in de EU. De sector zou door de deal 25 miljard euro aan inkomsten mislopen.

Volgens de organisatie is de voedselvoorziening in de EU niet langer zeker. Een grotere afhankelijkheid van importen uit Zuid-Amerika is volgens Copa-Cogeca daarom onwenselijk. Volgens Copa-Cogeca gaan in de EU prijzen van varkensvlees, pluimveevlees en mais door het openstellen van markten sterker schommelen. De pluimveesector verliest jaarlijks 3 miljard euro omzet als de EU-markt opengaat.

”De EU wordt voor haar voedsel toenemend afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en politieke beslissingen over de landbouw in deze landen”, aldus voorzitter Padraig Walshe. Met name Argentinië lijkt onvoorspelbaar. De huidige regering-Kirchner verhoogde bijvoorbeeld de exportbelasting voor granen en soja, met maandenlange boerenprotesten tot gevolg.

Copa-Cogeca stelt dat de agrarische handel tussen de EU en Mercosur reeds 60 miljard euro per jaar waard is. Daarmee is de handel tussen EU en Mercosur groter dan de handel met de VS, welke een waarde van circa 30 miljard vertegenwoordigt. Terwijl Mercusur de export naar de EU sterk is toegenomen, is omgekeerd een afname waarneembaar.

De EU heeft volgens Copa-Cogeca geen reden ”nog guller” te zijn. Nu al komt 80 procent van het rundvlees dat de EU importeert uit de lidstaten van Mercosur. Ook bijna 70 procent van de ingevoerde veevoergrondstoffen in de EU komt uit Mercosur. Brazilië is van de Mercosur-landen de grootste handelspartner.

De organisatie bestrijdt fel dat de EU haar markten niet legitiem beschermt en boeren ondersteunt. Waar de EU in 2010 een landbouwbudget had van 56 miljard euro, was dit in Brazilië 47 miljard. Brazilië besteedt daarmee twee keer meer per inwoner aan de landbouw dan de EU.

De EU en Mercosur startten in 1999 onderhandelingen over een handelsverdrag. Agrarische belangenbehartigers protesteerden hevig en de onderhandelingen gingen de ijskast in. In 2010 bliezen de partijen op een top in Madrid de onderhandelingen nieuw leven in.

Of registreer je om te kunnen reageren.