Home

Achtergrond

Grond geschikt voor extreem vroege bietenzaai

Nieuwolda – Extreem vroeg om bieten te zaaien, erkent akkerbouwer Erik Kooistra uit Nieuwwolda, maar de grond is er nu geschikt voor.Nieuwolda – Extreem vroeg om bieten te zaaien, erkent akkerbouwer Erik Kooistra uit Nieuwwolda, maar de grond is er nu geschikt voor. ”Het is zware Oldambster-klei. Je weet niet wat er de komende tijd nog gaat gebeuren”, legt hij uit. Kooistra teelt 19 hectare bieten op een totaal van 145 hectare, vooral wintertarwe. Op circa 6 procent geldt het akkerrandenbeheer. Hij heeft de precisiezaaimachine samen met drie collega’s. In totaal telen zij 80 hectare bieten. ”Deze week gaat alles de grond in”, zegt Kooistra.
Foto Koos van der SpekEverdingen – Loonbedrijf Brouwer uit Zijderveld freest een greppel uit voor een veehouder in het Utrechtse Everdingen. Op zich is dat een klus die af en toe moet gebeuren, maar Brouwer was zelf niet op het idee gekomen om nu greppels te gaan frezen. De omstandigheden zijn volgens hem nu niet ideaal. Het staat dus ook een beetje gek om een loonwerker te zien greppelen, erkent hij. De klant wilde echter graag dat toch werd gegreppeld en wie is de loonwerker dan om te zeggen dat het niet kan?
Foto William Hoogteyling

Jinjang – Een medewerkster van een konijnenhouderij in het Chinese Jinjang spuit met water de mest onder de hokken weg. Op de boerderij worden 4.000 konijnen gehouden. De afzet verloopt slecht, zodat het bedrijf is genoodzaakt om de productie terug te schroeven.
Foto ANP

Midwolda – Akkerbouwer Pieter Schudde in het Oost-Groningse Midwolda stelt zijn zaaimachine af met behulp van een meetlint. ”Zo zorg ik dat ik 140 tot 150 kilo zaad per hectare zaai. Ik zaai direct achter de rotorkopeg. Op dit perceel komt 10 hectare zomergerst. Ik moet alleen de kopakkers nog zaaien. De vorst heeft de grond goed gedaan. Dit perceel is nog nooit zo mooi uit de winter gekomen. Ik denk dat vooral de kale nachtvorst van de laatste weken een positief effect heeft gehad op de bodemkwaliteit.”
Foto Koos van der Spek

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.