Home

Achtergrond

Greppels vol water voor de weidevogels

Het is zo droog dat de weidevogels honger dreigen te krijgen. Een bedreiging voor het broedseizoen. Jan Mulder pompt nu water op zijn land, om de wormen naar boven te lokken. "Je ziet de vogels er meteen op afkomen."

Veehouder Jan Mulder op Wieringen heeft speciaal om de vogels te helpen twee hectare onder water staan en op nog eens vier hectare pompt hij de greppels vol water. In totaal heeft hij 60 hectare grasland. Hij pompt het water uit de sloot in de greppels, waarvan hij de buizen eerst afsloot.

Waarom doet u dit?
"Nou ja, die weidevogels horen er bij he. Ik maai ook om de nesten heen. Vroeger al had je boeren die elke 14 dagen in het broedseizoen gingen eggen of rollen. Die zagen nooit pullen. Zo werk ik niet. Verantwoordelijkheid wil ik het niet noemen, maar die vogels horen er gewoon bij. Ik doe dit nu voor het tweede jaar."

Heeft het wel effect om water op je land te pompen?
"Jazeker. Je ziet die vogels meteen komen. Kieviten, grutto’s, scholeksters. En ook vogels van het Wad dat hier vlakbij is. De droge grond is hard, op de natte grond gaan ze trappelen en dan komen de wormen boven."

Kost het u opbrengst?
"Nou nee hoor, ik zit ruim in het land. En het land waar het om gaat heeft een verlate maaidatum, daar rust een beheerpakket op. Op twee hectare heb ik een pakket met plas-dras, dus daar geldt al een vergoeding voor. En nu hoor ik dat landschapsbeheer voor dat andere wat geeft."

Hoe uitzonderlijk is de droogte?
"Het heeft hier in maart maar 2 millimeter geregend. En daarbij was er veel oostenwind, dus het droogt wel. De vogels komen niet tot broeden. De koeien lopen al sinds half februari buiten. En voor de schapen is het wel mooi. Anders staan die lammeren altijd te kleumen, maar nu hebben ze nog geen drup regen gevoeld."

Hoe lang moet het water blijven staan?
"Totdat het genoeg geregend heeft."

Lees ook: Weidevogels in nood: grasland onder water

Of registreer je om te kunnen reageren.