Home

Achtergrond

Geen woorden, maar zaden

Rotterdam - Met als motto Geen woorden, maar zaden presenteert Rotterdam zaterdag 14 mei een nieuw voorjaarsfestival op het Noordplein, dat geheel in het teken staat van de biologische boeren uit Rotterdam

Het nieuwe festival Zaait is de voorloper van de oogstmarkt in het najaar in Rotterdam, ook georganiseerd door Stichting Rotterdam Oogst. In Amsterdam en Den Haag bestaat de Pure Markt en in Utrecht de Streekmarkt. Rotterdam en Amsterdam kennen tevens de zogeheten undergroundmarkt waar thuisproducenten hun waar verkopen. Ook elders in het land zijn tal van biologische markten.

Dergelijke oogstmarkten zijn ontstaan door de toenemende vraag van milieubewuste consumenten die niet begrijpen waarom producten uit verre streken moeten komen, terwijl je ze ook in de achtertuin kunt verbouwen. "Die achtertuin blijkt een rekbaar begrip. In Rotterdam schieten initiatieven voor buurtmoestuinen, groene daken, geveltuinen en kruidenpotten als paddenstoelen uit de grond", stelt Stichting Rotterdam Oogst.

De stichting ziet dat de stedelijke consument stadslandbouwer wordt. Tijdens het festival Zaait wordt voor het eerst de Rotterdamse Moesplantenmarkt georganiseerd, een vrijmarkt voor liefhebbers en kwekers van eetbaar groen. Naast groenten, worden ook zaden, fruit, zuivel en andere biologische producten uit de Hollandse tuin aangeboden.

Ger Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.