Home

Achtergrond

Energiemarkt in ban van Khadaffi

Bombardementen op Libië en rellen in Jemen zetten de energiemarkt in vuur en vlam.De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) steeg eind vorige week in twee dagen tijd bijna 7 dollar tot 114,90 dollar (81,16 euro). De prijs voor een kuub gas is op de termijnmarkt opgelopen tot meer dan 27 cent, maar ook elektriciteitsprijzen liggen op een hoog niveau. Voor WKK-bezitters gelden nu betere marges.

De drievoudige ramp van aardbeving, tsunami en nucleaire ”meltdown” in Japan drukten de koersen aanvankelijk omlaag. De verwachting was dat Japan toch ten minste voor een aantal maanden minder aardolie zou inkopen op de wereldmarkt. Japan heeft als grondstoffenarm land met de derde grootste economie ter wereld een grote impact op de markt.

Angst voor een afnemende consumptie uit Japan is inmiddels goeddeels ingeprijst maar de aandacht van de handel ligt nu bij Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De Libische olieproductie is volgens persbureau Bloomberg gedaald van 1,59 miljoen vaten per dag in januari tot 400.000 vaten per dag nu. De vrees bestaat dat leider Khadaffi uit wraak voor bombardementen door Frankrijk, de VS en Engeland de export geheel stillegt.

De olieprijs is van groot belang voor de economie in het algemeen, maar met een consumptie van circa 575 miljoen liter rode diesel op jaarbasis mag de landbouw een grootverbruiker heten. Hoewel de gasmarkt feitelijk vooral regionaal bepaald is, volgt de gasprijs bij grote ontwikkelingen vaak de olieprijsontwikkeling. In met name minder ontwikkelde landen zijn gas en aardolie ook nog wel substituten.

De analisten van Endon zien deze week de onrust op de oliemarkt aanhouden, maar ze verwachten wel dat het prijsniveau voor gas en elektriciteit relatief stabiel blijft. Het feit dat in Duitsland zeven oudere kerncentrales tenminste drie maanden worden stilgezet is nu wel door de markt verwerkt. Hierdoor is de elektriciteitsprijs wat harder gestegen dan de gasprijs, met betere marges voor WKK-bezitters tot gevolg.

De marge, of sparkspread in jargon, ligt echter nog altijd wel op een betrekkelijk laag niveau.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.